Predsjednik Crne Gore odbio Dodikov poziv za neustavnu "feštu" 9. januara

15
Radiosarajevo.ba
Predsjednik Crne Gore odbio Dodikov poziv za neustavnu "feštu" 9. januara
Foto: EPA-EFE / Jakov Milatović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da neće ići na obilježavanje neustavnog, takozvanog "dana RS", 9. januara.

On je u intervjuu za crnogorske Vijesti kazao da je poziv dobio, ali:

"Znate moj stav koji se tiče cjelovitosti BiH, to je naša državna politika, to je i moj stav", kazao je on i dodao da što se tiče ostalih državnih zvaničnika Crne Gore, svako će svojim djelovanjem pokazati određene političke stavove.

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

Na pitanje treba li Crna Gora da postane država konstitutivnih naroda, kao što je Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, ili da ostane sekularna i građanska država, on je kazao da ako postoji bilo kakav plan, on je protiv toga.

"Apsolutno sam posvećen Crnoj Gori kao zemlji koja je utemeljena na antifašizmu. Više puta sam govorio i o žrtvi koju je moja porodica dala u borbi protiv fašizma i nacizma. Posvećen sam Crnoj Gori kao sekularnoj državi, gdje je jasna razdvojenost države i crkve, kao građanskoj državi, gdje je građanin taj koji je nosilac suvereniteta, bez obzira je li taj građanin po nacionalnom opredjeljenju Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Musliman, Hrvat, Albanac ili Rom", naveo je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije