Dodikov drug Viktor Orban dolazi na proslavu neustavnog 9. januara

15
Radiosarajevo.ba
Dodikov drug Viktor Orban dolazi na proslavu neustavnog 9. januara
Foto: SNSD / Milorad Dodik i Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban, koji nikada nije krio bliskost s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom i vlastima u RS, dolazi u Bosnu i Hercegovinu i to na proslavu neustavnog dana RS 9. januara.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić potvrdio je ovu informaciju te poručio da "RS neće posustati pred prijetnjama, već će 9. januar i ove godine proslaviti veličanstveno u prisustvu brojnih zvanica iz regiona i Evrope, među kojima je i premijer Mađarske Viktor Orban".

Stevandić je novinarima rekao da RS ima odgovor i pokazuje da je "iznad te male pokvarene namještene utakmice koju pokušavaju da odigraju na njenoj teritoriji". 

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnika Christian Schmidt je ranije rekao da je proslava 9. januara kao dana RS "jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika", te da nepoštovanje odluka tog suda predstavlja krivično djelo.

On je zatražio od visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju neustavnog dana RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije