Jedan od najbogatijih Mađara i Orbanov saveznik preuzeo fabriku cementa u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Jedan od najbogatijih Mađara i Orbanov saveznik preuzeo fabriku cementa u BiH
Lukavac Cement / Cementara u Lukavcu

Fabrika "Lukavac cement", jedna od dvije najveće cementare u Bosni i Hercegovini, prešla je iz austrijskih u mađarske ruke, saopšteno je iz ove kompanije.

"Talentis International Construction Investments Kft" iz Mađarske je novi vlasnik ove kompanije bazirane na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a kupili su 100 posto dionica od dosadašnjeg vlasnika, austrijske firme "Asamer Baustoffe AG".

Grupa "Talentis" je u vlasništvu Lerinca Mesaroša (Lőrinc Mészáros), jednog od najbogatijih Mađara, kojeg prate kritike zbog njegove bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Kako je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao Gabor Bodiš, novinar iz Budimpešte, u Mađarskoj važi pravilo "ako kažete Lerinc Mesaroš, onda mislite Viktor Orban", te da je u toj zemlji teško sklopiti ovakav posao "bez znanja, odobrenja, možda i inicijative" mađarskog premijera.

Ovo je prva investicija Mesaroša na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi na sajtu cementare, krajem prošle sedmice je "okončan proces akvizicije koji je trajao više mjeseci", te su ispunjeni svi uslovi kupoprodajnog ugovora, a upravljačka struktura u fabrici ostaje ista.

Mađarska preuzima komandu nad EUFOR-om: Nije uspio napor bh. vlasti da to spriječe

Mađarska preuzima komandu nad EUFOR-om: Nije uspio napor bh. vlasti da to spriječe

"Asamer Baustoffe AG" je tokom privatizacije u BiH 2001. godine kupila 51 posto vlasništva u cementari, a 2014. godine je postala vlasnik 100 posto dionica.

Fabrika cementa u Lukavcu je osnovana 1974. godine, te prema njihovom sajtu, godišnje može proizvesti više od 900.000 tona cementa, i 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa).

Bogatstvo Lerinca Mesaroša, vlasnika kompanije koja je kupila cementaru u Lukavcu, magazin Forbes procjenjuje na oko 1,7 milijardi dolara.

Njegov uspon na listama najbogatijih Mađara je počeo nakon 2010., kada je Orban po drugi put postao premijer te države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije