Robert Fico: Novi saveznik Viktora Orbana unutar EU-a?

1
DW
Robert Fico: Novi saveznik Viktora Orbana unutar EU-a?
Foto: EPA - EFE / Robert Fico

Slovački premijer Fico na domaćem terenu provodi sličan kurs kao Orban u Mađarskoj.

Ako je Viktor Orban na samitu lidera Europske unije očekivao podršku Roberta Fica za njegov kurs opstrukcije, onda se razočarao. Novi slovački premijer se u Bruxellesu priključio velikoj većini država EU-a, te je podržao početak pregovora s Ukrajinom oko punopravnog članstva u Uniji – doduše s rezervom: "Nećemo stajati na putu donošenja odluke Europske unije o početku pregovora s Ukrajinom", rekao je Fico novinarima nakon dolaska u Bruxelles.

Prije toga su promatrači izrazili uplašenost da bi on mogao slijediti kurs mađarskog premijera, s obzirom na to da je Fico u predizbornoj kampanji zastupao rigorozna anti-ukrajinska stajališta.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Orban je tako ostao jedini šef države odnosno vlade koji nije htio podržati početak pregovora s Ukrajinom i Moldavijom. Prije glasanja na kojem se o tome odlučivalo, Orban je jednostavno napustio prostoriju u kojoj su drugi državnici jednoglasno zaključili otvaranje pregovora.

Približavanje Ukrajini

Orban je ipak nastavio inzistirati na svom vetu protiv paketa pomoći Ukrajini "teškom" 50 milijardi eura. Ali ni po tom pitanju nije uspio na svoju stranu privući kolegu iz Slovačke. "Drago mi je da se 26 država uspjelo složiti oko kompromisnog prijedloga. To je dobar kompromis", rekao je u petak, 15. decembra, češki premijer Petr Fiala, koji njeguje vrlo tijsean kontakt s Ficom, i to zbog tradicionalno bliskih češko-slovačkih odnosa koji počivaju na povijesti suživota u zajedničkoj državi.

Scenario kojeg se Europa plašila: Na izborima u Slovačkoj pobijedio proruski kandidat

Scenario kojeg se Europa plašila: Na izborima u Slovačkoj pobijedio proruski kandidat

U međuvremenu se više baš i ne čuju gromke anti-ukrajinske izjave koje je Fico znao prakticirati u predizborno vrijeme. Umjesto toga, on demonstrira svoju želju za uspostavom dobrih odnosa s velikim susjedom na istoku.

Njegova vlada će dozvoliti nastavak izvoza komercijalnih pošiljki oružja iz Slovačke u Ukrajinu, rekao je Fico. On je Kijevu ponudio pomoć u procesu razminiravanja, a upravo na briselskom samitu je najavio da će tokom januara iduće godine na zajedničkoj granici razgovarati s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

Pritisak na pravosuđe?

I dok je Fico nakon izbora za šefa vlade znatno ublažio anti-ukrajinsku retoriku upućenu u smjeru Kijeva, on kod kuće nastavlja s rigoroznom čistkom u redovima policije, a uz pomoć ekspresno organizirane promjene zakona upravo je u toku proces likvidacije moćnih institucija pravne države, Specijalnog državnog odvjetništva i Posebnog kaznenog suda. Oni su bili etablirani 2005. godine, kako bi se uhvatili u koštac s posebno teškim slučajevima zločinačkih radnji i korupcije.

U protekle nešto više od tri godine Specijalno državno odvjetništvo podiglo optužnice protiv sudaca, državnih advokata, policijskih službenika i nekolicine visokorangiranih političara koji su bili povezani s Ficinom strankom Smer.

Viktor Orban

U nekoliko slučajeva su izrečene i presude, te su neki akteri bili i osuđeni. Bivši ministar unutarnjih poslova i trenutni ministar odbrane Robert Kalinak završio je u istražnom zatvoru. Nekoliko desetina drugih osoba, među njima i bivši posebni državni odvjetnik Dusan Kovacik, osuđeni su. I Fico je bio optužen, ali od istražnog zatvora ga je spasila činjenica da uživa parlamentarni imunitet, odnosno odluka nacionalnog parlamenta da on ne bude prepušten u ruke organa kaznenog progona.

Ubistvo Jana Kuciaka i Martine Kusnirove

Fico se s dužnosti premijera povukao 2018. godine, nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove partnerice Martine Kusnirove. Nakon tih zločina u Slovačkoj, zemlji s oko pet miliona stanovnika, uslijedio je val protesta. Još uvijek nije uhvaćena osoba koja je dala nalog za ubistvo, a pravni postupak još nije okončan. Do sada ipak nije dokazana bilo kakva izravna veza s Ficom i njegovom tadašnjom vladom.

No, u okviru istražnog postupka koji je bio pokrenut zbog ubistva razotkrivena je raširena koruptivna mreža u koju su bili uključeni suci, državni odvjetnici, policajci, poslovni ljudi i političari iz Ficine stranke Smer.

Uprkos tome, Smer je pod Ficinim vodstvom krajem septembra ove godine pobijedio na prijevremenim izborima te dobio nalog za formiranje vlade. Neposredno nakon preuzimanja vlasti Fico je poduzeo prve poteze kako bi po hitnom postupku ukinuo Specijalno državno odvjetništvo, odnosno Posebni kazneni sud.

Bruxelles spreman za akciju

Protekle sedmice se borba za slovačku pravnu državu "preselila" u Europski parlament. Naime, u srijedu, 13. decembra, se u Strasbourgu održala debata između predstavnika Europske komisije i europskih zastupnika o toj temi.

Vera Jourova

"Komisija neće oklijevati po pitanju poduzimanja svih potrebnih koraka kako bi osigurala poštivanje prava EU-a", obećao je europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders obraćajući se zastupnicima Europskog parlamenta. I najavio i mogućnost "zamrzavanja" isplate dijela EU-novca Bratislavi.

Ficova vlada to želi spriječiti, i to tako što će sve potrebne korake već unaprijed koordinirati s Europskom komisijom. "Mi ne radimo politiku tako da dođemo i lupimo šakom o stol", kaže za DW ministar vanjskih poslova Juraj Blanar. "Mi želimo komunicirati, ne želimo činiti ništa skriveno, zato što želimo dobre odnose", dodao je.

Europska komisija je to pozdravila i zatražila od Slovačke da ne poduzima nikakve preuranjene mjere koje se tiču Specijalnog državnog odvjetništva i drugih institucija. "Europska komisija mora pričekati dok Slovačka ne usvoji dvojbene zakone i tek onda može nešto poduzeti", rekla je za DW dopredsjednica Europske komisije Vera Jourova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije