Mađarska preuzima komandu nad EUFOR-om: Nije uspio napor bh. vlasti da to spriječe

10
Radiosarajevo.ba
Mađarska preuzima komandu nad EUFOR-om: Nije uspio napor bh. vlasti da to spriječe
Foto: Facebook / EUFOR u Bihaću

Od 1. Januara 2024. godine Mađarska preuzima komandu nad snagama EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, potvrdio je danas mađarski ministar odbrane Kristof Szalay-Bobrovniczky.  

"General-major dr. Laszlo Sticz na čelu EUFOR-a. Počevši od januara 2024. godine, on će komandovati operacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, pokazujući privrženost Mađarske regionalnoj stabilnosti", naveo je mađarski ministar odbrane na X.com.

Ova potvrda uslijedila je nakon što su vlasti u BiH nastojale spriječiti donošenje odluke kojom bi Mađarska preuzela komandu nad misijom EUFOR-a, a razlog tog protivljenja su im bliske veze koje je mađarski premijer Viktor Orban uspostavio s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom, potvrdio je ranije ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

"Nemamo ništa protiv Mađarske, ali s obzirom na Orbanove stavove i stavove oko BiH, moramo reagirati kako bismo pokušali to spriječiti. Orbanov režim je sličan onome Dodika i Putina", kazao je ministar odbrane BiH.

Vojna operacija Europske unije u BiH pod nazivom Althea uspostavljena je 2002. godine kada je okončana misija SFOR-a koju je predvodio NATO, a zadaća znatno manjeg kontingenta vojnika iz država Unije i pridruženih zemalja ostala je nadzirati poštivanje Daytonskog sporazuma i stanja sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije