Koliko će koštati Dodikova parada: Za proslavu neustavnog 9. januara izdvaja rekordan iznos

6
Radiosarajevo.ba
Koliko će koštati Dodikova parada: Za proslavu neustavnog 9. januara izdvaja rekordan iznos
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predstojeća centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. januara – neustavnog dana bh. entiteta RS bit će održana u Banjoj Luci, a sudeći po iznosu koji je planiran za ove namjene proslava bi mogla biti najskuplja do sada.

Nakon što je juče konstituisan Odbor za proslavu 9. januara, kabinet predsjednika RS, Milorada Dodika raspisao je tender za usluge medijske kampanje povodom neustavnog dana RS, kao i organizovanja proslave, a za te namjene planirano je da se izdvoji ukupno čak 650.000 KM bez PDV.

Naime, samo za medijsku kampanju planiran je iznos od 240.000 KM, bez PDV, dok je za usluge organizovanja proslave neustavnog dana RS planiran iznos od 410.000 KM bez PDV.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Kako je navedeno na Portalu javnih nabavki BiH, kriterij za dodjelu ugovora za usluge medijske kampanje je ekonomski najpovoljnija ponuda, a rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 18. decembar 2023. S druge strane, rok za preuzimanje javnog poziva za usluge organizovanja proslave neustavnog dana RS je 7. decembar 2023.

S obzirom na iznos koji je planiran za proslavu ovog neustavnog datuma u 2024. godini, sasvim je sigurno da će proslava biti najskuplja do sada.

Moć jezika: Zašto je važno napominjati na pogrešnu terminologiju iz RS?

Moć jezika: Zašto je važno napominjati na pogrešnu terminologiju iz RS?

Podsjećamo, ukupan budžet za proslavu neustavnog dana RS u ovoj godini je iznosio 458.816 KM. Godinu ranije, za proslavu izdvojeno je ukupno 637.400 KM. Naime, dodjeljeni posao Organizacije obilježavanja dana RS planom nabavki trebalo je da košta 340.000 KM, ali je iznos na kraju gotovo udvostručen.

Obilježavanje neustavnog dana RS
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Obilježavanje neustavnog dana RS

Inače organizacija se odnosila na svečanu akademiju u banjalučkoj dvorani Borik, organizaciju svečanih događaja na otvorenom u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, organizaciju pratećih događaja proslave širom RS.

Proslava u 2021. godini, usljed pandemije virusa korona, izvedena je u znatno „skromnijem“ aranžmanu i koštala je preko 300.000 KM ( ugovor je bio na 328.640 KM), dok je ona iz 2020. bila nešto skuplja i koštala je skoro 420.000 KM ( 417.555 KM bez PDV).

Dragan Bursać predstavio uzrok i posljedicu: Civilizacijska razlika između Sarajeva i I. Sarajeva

Dragan Bursać predstavio uzrok i posljedicu: Civilizacijska razlika između Sarajeva i I. Sarajeva

Podsjetimo, na jučerašnjoj prvoj sjednicom Odbora za proslavu neustavnog dana RS, kojom je predsjedavao predsjednik RS, Milorad Dodik, usvojen je prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave dana RS (koji nije u skladu s Ustavom BiH, što je odluka Ustavnog suda BiH).

Centralni događaji bit će svečani defile na Trgu Krajine u Banjoj Luci, svečana akademija u sportskoj dvorani 'Borik', te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS, piše SrpskaInfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije