Pukni zoro: Ovo je prava istina o pjesmi koja je odzvanjala na paradi u Istočnom Sarajevu

9
Radiosarajevo.ba
Pukni zoro: Ovo je prava istina o pjesmi koja je odzvanjala na paradi u Istočnom Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Proslava neustavnog tkz. dana RS

Danas, kao i prethodnih godina, manji bosanskohercegovački entitet proslavljao je neustavni - tkz. dan RS-a, jedina razlika u ovogodišnjem obilježavanju jeste promjena lokacije, parada je iz Banja Luke premještena u Sarajevo.

Veličanje ratnih zločina i zločinaca, oklopna vozila na ulicama i nacionalističke pjesme obilježile su današnji dan.

Pjesma koja je odjekivala Istočnim Sarajevom nosi naziv Pukni zoro, a Dodik ju je nazvao 'stoljetnom ratnom pjesmom'.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Kreator pjesme "Pukni zoro" u čudu nakon Dodikove izjave o nastanku pjesme

Kreator pjesme "Pukni zoro" u čudu nakon Dodikove izjave o nastanku pjesme

Pjesmu često možemo čuti na sličnim okupljanjima, a podsjetit ćemo kako je nastala.

Pukni zoro nastala je za potrebe snimanja filma Montevideo, Bog te video, međutim na promociji filma 2021. godine, Milorad Dodik je kazao da je riječ o pjesmi koju su srpski vojnici pjevalu u Prvom svjetskom ratu.

Na press konferenciji koja je tada održana u Istočnom Sarajevu Dodik je kazao:

"Borenović kaže da sam puk'o, a ja sam pjevao 'Pukni zoro'. To je divna pjesma koju su pjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu prvi put u teškim borbama u kojima su se borili da se vrate na prostor Srbije, na Solunskom frontu. Divna pjesma koja ne vrijeđa nikoga, koja pjeva i opjevava ratnike koji se vraćaju iz rata, a ne koji idu u rat", kazao je tada Dodik.

Izvorni tekstopisac ove pjesme, popularni slovenski muzičar Magnifico, tada je ostao šokiran izjavom.

Sama inspiracija ove pjesme naveo je Magnifico nastala je zbog njegovog djeda koji je bio solunski borac. Zasmetalo mu je što se pjesma počela politizirati i usko vezivati za vojsku.

"Pa, smeta mi što politika ulazi u to, ako su je ljudi zavoljeli, ja ne bih nikome zabranjivao to da se izvodi pjesma. To je nekako, kako bih rekao, ko sam pa ja kao autor da zabranjujem da se nešto svira ili ne svira. Naprotiv, zadatak muzike je da se ona širi i da puni srca. Sad, što se pjesme nekad iskorištavaju u političke svrhe, e tu se autor najmanje pita. Više-manje je to tako. Naprimjer, čovjek koji je radio Lili Marlen, pa šta on može ako su je prihvatili Nijemci. Prihvatili su je i svi ostali, ali je na kraju ispalo kao da je to himna nacističke Njemačke, što naravno nije istina. Ne bih, da kažem, uspoređivao Republiku Srpsku ni nacističku Njemačku niti bilo šta takvo. Zaista sam toliko daleko od toga i toliko me niko nije ni pitao za to, tako da je jednostavno bez veze svaki moj komentar tu. Ja bih želio da je mir u Bosni i da je mir na Balkanu", kazao je Robert Pešut Magnifico, autor pjesme Pukni zoro.

Autorska pjesma Pukni zoro verifikovana je na zvaničnom YouTube Kanalu autora Magnifica, a korištena je za potrebe filma Montevideo Bog te video.

Kako je danas bilo u Istočnom Sarajevu možete pogledati u našem videu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije