Kreator pjesme "Pukni zoro" u čudu nakon Dodikove izjave o nastanku pjesme

1
Radiosarajevo.ba
Kreator pjesme "Pukni zoro" u čudu nakon Dodikove izjave o nastanku pjesme
Facebook/Screenshot / Magnifico nakon Dodikove izjave

Poznata pjesma Pukni zoro, koja je napisana za film Montevideo,Bog te video, u očima Milorada Dodika poprimila je novi oblik.

Naime, član predsjedništva BiH jučer je na press konferenciji kazao da su "je pjevali srpski vojnici u Prvom svjetskom ratu."

Na press konferenciji koja je održana u Istočnom Sarajevu Dodik je kazao:

Uskoro otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u BiH

Uskoro otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u BiH

"Borenović kaže da sam puk'o, a ja sam pjevao 'Pukni zoro'. To je divna pjesma koju su pjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu prvi put u teškim borbama u kojima su se borili da se vrate na prostor Srbije, na Solunskom frontu. Divna pjesma koja ne vrijeđa nikoga, koja pjeva i opjevava ratnike koji se vraćaju iz rata, a ne koji idu u rat".

Izvorni tekstopisac ove pjesme popularni slovenski muzičar Magnifico, objavio je videozapis na svom Facebook profilu kako začuđeno gleda spomenuti dio press konferencije za medije.

Nakon ove objave, uslijedili su brojni komentari upućeni ovom muzičaru: "Bio si na Kajmakčalanu, a ne hvališ se, Pešut?", "Čovječe, nevjerovatno se dobro držiš za nekoga čije pjesme su se pjevale prije 100 godina", "Toliko je autentična pjesma, da čovjek prosto poželi da vjeruje u ono što govori....Polako, naučit će", "Na kraju će biti da je i Dodik učestovao na Solunskom frontu", "Teško je procijeniti kako u sadašnjosti izgleda prošlost u budućnosti" i mnogi drugi.

Ova pjesma koja je svojevrsno postala himna Milorada Dodika ,koju često i rado na svojim privatnim druženjima pjeva, pripisao je "srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata."

Sama inspiracija ove pjesme navodi Magnifico nastala je zbog njegovog djeda koji je bio solunski borac. Nadalje navodi kako mu je počelo smetati što se pjesma počela politizirati i usko vezivati za vojsku.

"Pa, smeta mi što politika ulazi u to, ako su je ljudi zavoljeli, ja ne bih nikome zabranjivao to da se izvodi pjesma. To je nekako, kako bih rekao, ko sam pa ja kao autor da zabranjujem da se nešto svira ili ne svira. Naprotiv, zadatak muzike je da se ona širi i da puni srca. Sad, što se pjesme nekad iskorištavaju u političke svrhe, e tu se autor najmanje pita. Više-manje je to tako. Naprimjer, čovjek koji je radio Lili Marlen, pa šta on može ako su je prihvatili Nijemci. Prihvatili su je i svi ostali, ali je na kraju ispalo kao da je to himna nacističke Njemačke, što naravno nije istina. Ne bih, da kažem, uspoređivao Republiku Srpsku ni nacističku Njemačku niti bilo šta takvo. Zaista sam toliko daleko od toga i toliko me niko nije ni pitao za to, tako da je jednostavno bez veze svaki moj komentar tu. Ja bih želio da je mir u Bosni i da je mir na Balkanu", kazao je Robert Pešut Magnifico, autor pjesme Pukni zoro.

Autorska pjesma Pukni zoro verifikovana je na zvaničnom YouTube Kanalu autora Magnifica, a korištena je za potrebe filma Montevideo Bog te video.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije