Udar na državu: Počinje formiranje Dodikovih parainstitucija

0
Radiosarajevo.ba
Udar na državu: Počinje formiranje Dodikovih parainstitucija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Zasad još uvijek nema reakcija na najave da bi Narodna skupština RS-a na sjednici zakazanoj za srijedu, 20. oktobra, trebala razmatrati prijedlog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, koji podrazumijeva "razvlašćivanje" državne Agencije za lijekove.

Kompletan prijedlog Zakona možete pročitati klikom ovdje.

Portal Radiosarajevo.ba je zatražio komentar Ureda visokog predstavnika (OHR), kao i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Zasad nismo dobili njihov stav o ovu temu. Iz Ureda visokog predstavnika su kazali da će više o ovoj temi moći kazati sutra.

Ono što je definitivno ovim činom Milorad Dodik i vlast u bh. entitetu RS nastavljaju svoje atake na ustavno-pravni sistem Bosne i Hercegovine.

"Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica", navedeno je u članu 4 Prijedloga Zakona, prenio je ranije portal Istraga.ba 

Sjedište Agencije je u Banja Luci, a Agencija RS u svom sastavu ima Kontrolnu laboratoriju i Glavnu kancelariju za farmakologiju.

"Djelokrug Agencije u oblasti lijekova obuhvata: izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanje stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanje certifikata o primjeni dobrih praksi", navedeno je u članu 8.

U članu 28 je navedeno da će “način i postupak razvrstavanja lijekova” biti propisan pravilnikom koji donosi direktor Agencije za lijekove RS.

"Lijekovi se stavljaju u promet u Republici samo na osnovu dozvole za stavljanje u promet izdate u skladu sa ovim Zakonom, kao i propisima donesenim na osnovu ovoj Zakona", navedeno je u članu 31 Zakona koji će NSRS razmatrati na sjednici u srijedu.

To znači da će svi farmaceuti, kada na snagu stupi ovaj Zakon, dozvole za prometovanje na teritoriji RS morati tražiti od Agencije za lijekove Republike Srpske.

Ovim Zakonom, faktički, poništava se djelovanje Agencije za lijekove BiH koja je jedina bila nadležna za izdavanje dozvola potrebnih za promet lijekovima i medicinskom opremom.

Ovo je jedan od seta zakona čije je usvajanje najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH koji je najavio slične zakone koji se odnose na Oružane snage BiH i pravosudne institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije