Poznati meteorolozi iz Srbije dobili krivične prijave: 'Šire paniku među građanima'

4
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolozi iz Srbije dobili krivične prijave: 'Šire paniku među građanima'
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Protiv trojice meteorologa amatera, vrlo popularnih na društvenim mrežama u Srbiji, ali i regiji, c u Beogradu.

Ivana Ristića, Đorđa Đurića i Marka Čubrila, ljubitelje meteorologije, prati na desetine hiljada građana. Bit će ispitani u policiji zbog prijava, a jedan od podnositelja elektronske prijave se predstavljao kao Dušan J. i tvrdi da je diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva obrane.

U prijavi navodi da se "u zadnje vrijeme sve češće na televiziji i u novinama pojavljuju osobe koje se predstavljaju kao meteorolozi, i to imenom - Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo".

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Optužio je Ristića, Đurića i Čubrila da nemaju potrebne stručne kvalifikacije meteorologa, ali da bez obzira na to "putem sredstava javnog informiranja iznose upozorenja, najave, prognoze o vremenu".

"Po Zakonu o hidrometeorološkoj službi prognozu smiju iznositi jedino djelatnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)", navodi se u prijavi.

Dušan J. tvrdi da su "njihove prognoze o vremenu i vremenskim prilikama netačne i preuveličane s ciljem da privuku pažnju u novinama i tako ostvare što veću zaradu". Netačnim prognozama" stvaraju i šire paniku među građanima jer ne znaju koliko je to zaista tačno i opasno, a širenje panike putem medija je krivično djelo", ističe Dušan J.

Nijedan od njih zasad nije želio komentirati prijave.

"Ima više lobija među meteorolozima, pa smještaju jedni drugima. Navodno su u cijelu priču uključeni i neki profesori koji stalno obaraju iste studente", tvrdi izvor upućen u bizarni slučaj.

Osim spomenute prijave, policijskoj upravi je stigla barem još jedna sličnog sadržaja, a podnositelj je navodno meteorolog poznat u javnosti. U njoj se Ristić, Čubrilo i Đurić optužuju da "nisu završili fakultet, a predstavljaju se kao meteorolozi", piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije