Poznati meteorolog najavio promjenu vremena: Evo kada nas čeka +15 stepeni

3
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio promjenu vremena: Evo kada nas čeka +15 stepeni
Foto: Radiosarajevo / Lijepo vrijeme / Ilustracija

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj objavi je naveo da će do kraja ove sedmice dominirati polje anticiklona koje će uslovljavati pretežno suho, ali hladno vrijeme.

Posebno će biti hladno tokom noći, tamo gdje ima snijega na tlu, a noć bude vedra ili se formira magla.

"Minimumi će se uglavnom kretati od -12 do -5, lokalno i oko -15 stepeni. Maksimumi pretežno do -3 do +2, osim u mjestima gdje se magla i niski oblaci zadrže gdje bi bilo vrlo hladno uz maksimum oko -5 stepeni.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Samo se u petak tokom dana očekuje prolazno naoblačenje jer će se istočnije od nas premiještati hladan front. Tog dana ponegdje može biti prolaznog snijega, prije svega nad istočnom polovinom regiona, ali će količine tamo gdje snijega uopšte i bude, biti zanemarljive.

Tog dana će se i vjetar pojačati te će biti pojačan sjeverozapadni i magle neće biti. Maksimumi od -1 do +3, a uvečer ponovo u padu", istakao je Čubrilo na svom Facebook profilu.

U subotu i nedjelju, prema objavi Čubrila, ponovo će biti jakih jutarnjih mrazeva koji će se kretati od -12 do -6, lokalno u planinskim kotlinama i oko -16 stepeni Celzijusa. Subota će biti vrlo hladna uz maksimum do -6 do 0 stepeni, ali u nedjelju mraz popušta i maksimumi bi se trebalo kretati od -1 do +5 stepeni.

Ledeno jutro u cijeloj BiH. Još malo snijega, a onda velika promjena vremena

Ledeno jutro u cijeloj BiH. Još malo snijega, a onda velika promjena vremena

"Početkom sljedeće sedmice slijedi promjena sinoptike koja okončava ovaj hladan talas. Sa prodorom veće količine hladnog zraka nad Atlantik slijedi serija snažnih ciklogeneza nad ovom akvatorijom, dok će se polje anticiklona smjestiti nad sjevernu Afriku i jugoistok Evrope. Oko 16. januara će uslijediti polazno pogoršanje koje će ponegdje donijeti malo kiše ili snijega, ali uz dalji postepen porast temperatura te će se snijeg u nizijama brzo otopiti", dodao je Čubrilo.

Kako je napisao meteorolog, od 17. januara slijedi jače otopljenje i oko 19. januara bi se maksimumi mogli kretati i oko +15 stepeni Celzijusa te bi se snijeg brzo otopio i na višim planinama.

"Poslije 20. januara vjerovatno slijedi period relativno toplog vremena uz čestu pojavu kiše, dok u ovom momentu prvi signali za moguće zahlađenje postoje tek oko 24. januara. Dugoročni ECMWF mogućnost bitne izmjene sinoptike i početak novog hladnog perioda trenutno signalizira tek oko 29. januara. Sumirano, svi koji vole zimu i snijeg imaju još 6-7 dana da ih iskoriste, a zatim počinje osjetno topliji period", naveo je Marko Čubrilo.

DO OKO 15.01. HLADNO ALI UGLAVNOM SUVO. POSLE TOG DATUMA PROMENA SINOPTIKE, A POSLE 17.01. I JAČE...

Posted by Marko Cubrilo on Tuesday, January 9, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije