Poznati meteorolog objavio detaljnu prognozu: Kad se očekuje novi talas snježnih padavina?

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio detaljnu prognozu: Kad se očekuje novi talas snježnih padavina?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Poznati srbijanski meteorolog Marko Ćubrilo otkrio je kakve vremenske prilike očekuju zemlje regije u narednom periodu.

"U toku ponedjeljka snijega će povremeno biti nad većim dijelom sjevernih i središnjih dijelova regiona, a na jugoistoku Srbije će kiša i susnježica tokom dana preći u snijeg. Nov talas snježnih padavina se očekuje kasno poslije podne i u toku noći ka utorku i stizat će sa istoka, pod uticajem ciklona nad Crnim morem.

Snijega će tada najviše biti nad istočnim i sjevernim predjelima Srbije (osim krajnjeg sjevera Vojvodine), većem dijelu Šumadije, mjestimično na istoku i jugoistoku Srbije, a kasnije će se snježne padavine širiti nad istok Hrvatske, istočnu, središnju, sjevernu i zapadnu BiH. Neće biti riječ o intenzivnim snježnim padavinama ali kako će se pad temperature nastaviti one će biti ispod nule te će se snijeg zadržavati na tlu. Snježnih padavina bi bilo još ponegdje do sredine dana u utorak, zatim bi snijeg trebao prestati", navodi Ćubrilo.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Kako ističe, do utorka poslije podne niži dijelovi istočne, središnje i zapadne Srbije, veći dio Vojvodine (osim krajnjeg sjevera), istočna Hrvatska, sjeveroistočna i sjeverna BiH bi trebali akumulirati od 3cm do 12cm snijega, dok bi viši dijelovi Srbije, BiH i možda planinske C. Gore nakupio od 15cm do 25cm snijega.

"U toku noći minimumi od -6 do -3, a maksimumi u utorak od -5 do +1 stepen Celzijusa. Noć ka sredi vrlo hladna uz minimume do -12 do -5 stepeni Celzijusa, a u srijedu maksimum od -6 do +1 stepen Celzijusa. Detaljna prognoza vremena za naredne dane će biti dostupna kasno večeras ili sutra prije podne", kazao je Ćubrilo.

SNEŽNE PADAVINE U toku ponedeljka snega će povremeno biti nad većim delom severnih i središnjih delova regiona, a na...

Posted by Marko Cubrilo on Monday, January 8, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije