Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu i kad će biti najviše snijega

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu i kad će biti najviše snijega
FOTO: AA / Snijeg

Poznati meteorolog Marko Čubrilo, oglasio se na društvenoj mreži Facebook i otkrio je kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu i da li možemo očekivati snijeg za Novu Godinu. 

U četvrtak, 21. decembra, se očekuje postepeno povećanje oblačnosti, ali će vrijeme ostati suho. Vjetar će se okretati na umjeren do jak, a prema večeri na udare i vrlo jak do olujan južni i jugozapadni. Maksimalne temperature kretaće se od +5 do +9 stepeni Celzijusa, dok će više oblaka dominirati u drugom dijelu dana.

"Od petka do ponedeljka, očekuje se uticaj jakog ciklona čiji će centar putovati sa Skandinavije prema zapadu i jugu Rusije. Ova pojava donosi zimsku oluju u tim regijama s orkanskim udarima vjetra, kišom, snijegom i ledenom kišom. U lokalnim okvirima, uticaj će biti ograničen, ali se očekuje loše vrijeme, s posebnim naglaskom na jakom vjetru, kiši i snijegu preko 800 metara nadmorske visine."

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

U petak će biti vrlo vjetrovito s padavinama, a preko 800 metara nadmorske visine može doći do susnježice i snijega. Vjetar će biti jak i vrlo jak, prvo zapadni, a iza fronta sjeverozapadni. Maksimalne temperature i dalje će biti iznad prosjeka, ali će zbog jakog vjetra djelovati hladnije.

Subota takođe donosi vjetrovito vrijeme s padavinama, posebno na sjevernim i istočnim područjima, sa snijegom ponovo preko 800 metara nadmorske visine. Vjetar će biti umjeren do jak, zapadni, koji će prema kraju dana postepeno slabiti. Temperature će se održati bez bitnih promjena u odnosu na subotu.

Meteorolog Krajinović za Radiosarajevo.ba otkriva: Možemo li očekivati snijeg za Novu godinu?

Meteorolog Krajinović za Radiosarajevo.ba otkriva: Možemo li očekivati snijeg za Novu godinu?

Što se tiče dočeka Božića prema gregorijanskom kalendaru, meteorolog napominje da snijeg može zahvatiti samo planine, posebno središnje i istočne BiH, sjeverne Crne Gore, južne, jugozapadne, jugoistočne i istočne Srbije. U nizijama nema šansi za snijeg.

Nakon ovog perioda, predviđa se smirivanje atmosfere uz suho i relativno toplo vrijeme početkom sljedeće nedelje. Jutra će biti maglovita uz slab mraz, dok će tokom dana temperature uglavnom biti od +5 do +11 stepeni Celzijusa.

Meteorolog takođe najavljuje moguće izmjene sinoptičkih prilika krajem decembra i početkom januara, dok dugoročne prognoze i dalje ukazuju na potencijalno jaču zimu tokom januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije