Meteorolog Krajinović za Radiosarajevo.ba otkriva: Možemo li očekivati snijeg za Novu godinu?

0
L. M.
Meteorolog Krajinović za Radiosarajevo.ba otkriva: Možemo li očekivati snijeg za Novu godinu?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Krajinović o prognozi za Novu godinu

Iako je prošla polovina decembra, u Bosni i Hercegovini pala je izrazito mala količina snijega za ovaj period godine. Međutim, zima je tek na početku, a ono što mnoge građane BiH interesuje je da li će za božićne i novogodišnje praznike biti snijega.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH Bakir Krajinović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao je da tek nakon 27. decembra možemo očekivati promjenu vremena, ali i te padavine će biti u malim količinama.

"Kada su u pitanju vremenske prilike u narednih nekoliko dana u Bosni i Hercegovini, pa čak i do kraja ovog mjeseca, polje visokog zračnog pritiska uvjetovat će vremenske uslove u našoj zemlji. U takvim okolnostima i dalje će biti relativno stabilno vrijeme u BiH", rekao je Krajinović.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Napominje da kraće promjene možemo očekivati krajem ove sedmice.

"Promjene će biti i 27. decembra te u dane kada slavimo Novu godinu. To pogoršanje, odnosno promjena vremenskih prilika, ogledat će se u kraćim periodima sa padavinama. To će biti vrlo male količine snježnih padavina u Bosni i Hercegovini, ni blizu onih kako očekujemo tokom mjeseca decembra za naše klimatske uvjete", istakao je Krajinović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Pojašnjava da će i vrijednosti temperatura zraka u narednih nekoliko dana biti natprosječno visoke za ovaj period godine.

Objavljena prognoza do početka januara: Kakvo će nam vrijeme biti za Novu godinu?

Objavljena prognoza do početka januara: Kakvo će nam vrijeme biti za Novu godinu?

"Tek od 27. decembra one se vraćaju u granice uobičajenih. Do 27. jutarnje vrijednosti temperatura zraka u Bosni se očekuju od 1 do 5 stepeni, a u Hercegovini do 8. Od 27. decembra možemo očekivati minuse u Bosni. Vrijednosti temperatura zraka u centralnim dijelovima Bosne se očekuju od -4 do 1 stepen, to su uobičajene vrijednosti jutarnjih temperatura za kraj mjeseca decembra.

Onog pravog snijega prema našim prognozama još nema. Morat ćemo sačekati mjesec januar da nam pokaže sve ono što smo i navikli od januara kada su snježne padavine sasvim uobičajene za naše klimatske uslove", rekao je Bakir Krajinović za portal Radiosarajevo.ba

Podsjetimo, Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu do 2. januara 2024. godine. 

Prostrana anticiklona i zračna masa sa juga usloviće sunčano i stabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini. Bez značajnijih padavina sve do kraja ovog mjeseca.

Pripremite se za dolazak novog snijega. Objavljena detaljna prognoza do subote

Pripremite se za dolazak novog snijega. Objavljena detaljna prognoza do subote

"U petak i dane vikenda (22. do 24. decembar) postoji mala vjerovatnoća za povremene i slabe padavine u centralnoj, sjevernoj i istočnoj Bosni. Natprosječno visoke temperature zraka i vjetar južnog pravca uz česte i dugotrajne magle u kotlinskim predjelima Bosne glavna su odlika izgleda vremena narednih 15 dana.

Do kraja decembra vrijednosti temperatura zraka biće iznad prosječnih za ovaj period, jutra i dalje prohladna sa temperaturama zraka od -5 do 0 °C na planinama centralne i istočne Bosne, te od -1 do 4 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C", navodi se u prognozi FHMZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije