Poznati meteorolog objavio najnoviju prognozu: 'Evo kad je moguć povratak zime...'

4
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio najnoviju prognozu: 'Evo kad je moguć povratak zime...'
Foto: EPA-EFE / Snijeg / Ilustracija

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj prognozi najavio je da će u narednih danima biti slično kao na početku februara, te najavio moguće zahlađenje oko sredine mjeseca.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Do kraja sedmice veoma toplo, za vikend kiša i pljuskovi, posebno na jugu regiona. od nedjelje češća pojava kiše, uz neznatno zahlađenje. 

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Drugi dio sedmice donosi suho vrijeme, uz prolazno pogoršanje oko 17. februara. Nema signala za bilo kakvo konkretnije zahlađenje, barem u narednij desetak dana.

Neobično topao februar se nastavlja i gotovo je sigurno da će on biti znatno topliji od prosjeka i ujedno znatno topliji nego što sam ja to dugoročnom prognozom očekivao. Anticiklonalni blok koji je trebao da donese hladnije vrijeme u ovoj zimi se stalno održavao daleko na sjeveru i time vrlo hladnu zimu donosi Skandinaviji i dijelovima Rusije, dok je hladnoća kod nas dolazila samo u naletima, pre svega u januaru.

Ne kažem da nekog jačeg zahlađenja neće ni biti ali ono se gotovo sigurno u narednih desetak dana ne može očekivati, a nakon toga može biti izmjena sinoptike koja će ići u tom pravcu, samo i da ih bude sve će to već gotovo sigurno biti kasno za neku veliku, održivu, hladnoću.

U petak svakako izuzetno toplo uz povećanje oblačnosti tokom dana. Duvat će slab do umjeren, krajem dana na planinama i jak južni vjetar. Duž Jadrana će jačati jugo, a u košavskom području topla košava. Dnevni maksimum ekstremno visok, od +9 do +18, lokalno i oko +23 stepena Celzijusa.

Za vikend pretežno oblačno, posebno nad južnim, jugozapadnim i zapadnim dijelovima regiona gdje će biti česte kiše, koja će najobilnija biti u uzanom pojasu Dinarida uz samu obalu Jadrana gdje će zbog jakog južnog strujanja doći do orografskog pojačanja padavina. Manje kiše sjevernije i istočnije, a najmanje nad sjeveroistokom regiona gdje će najčešče biti suho uz rjeđu pojavu kiše. Duvat će jak, na planinama i olujan južni vjetar, topla košava i jugo koji će u nedjelju poslije podne slabiti. Tada se nešto češća pojava kiše uz moguće pljuskove očekuje i na sjeveru regiona. Zadržava se neobično toplo vrijeme uz maksimume od +7 do +17 stepeni Celzijusa.

Početkom sljedeće sedmice manje zahlađenje, u ponedjeljak prvo na zapadu, a zatim i nad ostalim dijelovima regiona. Povremeno će biti kiše, posebno nad središnjim i istočnim dijelovima regiona, vjetar će okrenuti na umjeren, sjeverozapadni. Dnevni maksimum u ponedjeljak od +6 na zapadu do oko +17 na istoku, a zatim od +4 do +9 stepeni Celzijusa. Snijeg će biti moguć samo preko 800mnv, a bilo kakav konkretniji tek preko 1200mnv.

Meteorolozi najavili dolazak kiše za vikend. Evo u kojim dijelovima BiH prvo stiže promjena vremena

Meteorolozi najavili dolazak kiše za vikend. Evo u kojim dijelovima BiH prvo stiže promjena vremena

Oko 15. februara nakratko suho i prohladno ali i dalje relativno toplo. Zatim ECMWF uvodi mogućnost kraćeg otopljenja, a zatim novog manjeg, zahlađenja, tako da povratka zime do oko 18. februara gotovo sigurno nema, a za poslije ćemo vidjeti. Kao što sam na početku ovog teksta pisao, šanse za neko jako, zimsko, zahlađenje su trenutno minimalne ali sinoptika je jako nauređena, postavke se čak i ansamble nizovima oba modela jako često mijenjaju i sve to govori da su promjene i to značajne svakako moguće, naravno ne samo u pravcu zahlađenja.

Vidjet ćemo kako će se sve to složiti u narednih sedam dana, ali teško da ovaj februar neće biti značajno topliji od prosjeka.

Kao što sam toliko puta do sada napomenuo……. Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", napisao je Marko Čubrilo.

DO KRAJA NEDELJE VEOMA TOPLO, ZA VIKEND KIŠA I PLJUSKOVI, POSEBNO NA JUGU REGIONA. OD NEDELJE ČEŠĆA POJAVA KIŠE UZ...

Posted by Marko Cubrilo on Thursday, February 8, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije