Poznati biolog podijelio zanimljivu analizu kako se među ljudima prenosi COVID-19

Radiosarajevo.ba
Poznati biolog podijelio zanimljivu analizu kako se među ljudima prenosi COVID-19
Facebook / Gordan lauc

Gordan Lauc, redovni profesor biokemije i molekularne biologije na Prirodno-matermatičkom fakultetu u Zagrebu, oglasio se na svom Facebooku gdje je podijelio analizu prijenosa COVID-19 u Singapuru koju je napravio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Lauc je iz dokumenta izvukao nekoliko neočekivanih primjera koji pokazuju koliko je COVID-19 zapravo zarazan.

On je objasnio da se virus umnožava u grlu i nosu i prije pojave bilo kakvih simptoma.

"Pacijent A5 je zaražen tako što je sjedio ona istom mjestu u crkvi, na kojem su prethodno sjedili pacijenti A1 i A2 koji u to vrijeme još nisu imali nikakve simptome. Pacijenti F2 i F3 su se zarazili tako što su sjedili red IZA pacijenta F1 u crkvi. Također spominju primjer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi zbora zarazila 40-60 ljudi, napisao je Lauc i savjetovao:

Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. - maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu", napisao je Lauc.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije