Ako je COVID-19 poput drugih, na površinama može opstati duže od sedmicu

Radiosarajevo.ba
Ako je COVID-19 poput drugih, na površinama može opstati duže od sedmicu
FOTO: EPA / Ilustracija

Broj zaraženih: 60.349
Broj umrlih: 1.369
Broj oporavljenih: 6.212

Ukoliko je novi tip koronavirusa 2019-nCoV (sada zvaničnog naziva COVID-19), koji se pojavio u Kini, sličan članovima svoje porodice, na površinama predmeta bi mogao opstati i duže od sedmicu, pokazuje nova studija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stručnjaci su pretražili literaturu ljudskih i životinjskih virusa unutar ove porodice, u kojoj se pored novog tipa koronavirusa, nalaze SARS i MERS, i analizirali 22 studije.

U studiji se navode kako su istraživači otkrili da ljudski patogeni mogu opstati na površinama i ostati zarazni na sobnoj temperaturi do devet dana.

Virusi ove porodice na materijalima poput aluminija, drveta, papira, plastike i stakla mogu opstati između četiri i pet dana, a pojedini koronavirusi, kojima se mogu zaraziti samo životinje, mogu opstati duže od 28 dana.

U studiji se podsjeća da virus morbila na površinama može opstati do dva sata.

„Niska temperatura i visoka vlažnost zraka mogu produžiti život virusima“, mišljenja je dr. Gunter Kampf s Univerzitetske bolnice Greifswald.

Detalji istraživanja objavljeni su u listu Journal of Hospital Infection.

U cilju sprečavanja korona virusa, stručnjaci bolnicama savjetuju temeljitu dezinfekciju površina korištenjem sredstava s natrijevim hipokloritom, hidrogen-peroksidom ili etanolom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije