Potresno obraćanje majke djevojčice ubijene u Ribnikaru: "Svi ste krivi, ja vam oprostiti neću"

1
Radiosarajevo.ba
Potresno obraćanje majke djevojčice ubijene u Ribnikaru: "Svi ste krivi, ja vam oprostiti neću"
Foto: AA / Tragedija u "Ribnikaru"

U beogradskom Višem sudu danas je saslušanjem svedoka nastavljen parnični postupak protiv oca, i majke dječaka koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro učenika i čuvara škole, a šestoro ranio.

Ovaj postupak protiv Kecmanovića, njihovog sina, kao i protiv škole i države, pokrenula je porodica Dukić, čija je ćerka Adriana ubijena u školi.

Na prethodnom suđenju advokat Marina Ivelja saopćila je da njeni klijenti, Miljana i Vladimir Kecmanović, neće svjedočiti u ovom parničnom postupku jer "nisu u stanju ponovo da se suočavaju sa roditeljima stradale djece". Danas su saslušani pedagog i psiholog kao odgovorna lica škole.

Japancima nije vruće ni na plus 40: Evo šta rade kako bi se spasili od visokih temperatura

Japancima nije vruće ni na plus 40: Evo šta rade kako bi se spasili od visokih temperatura

Tužba je podnijeta zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove uslijed smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

"Svi ste krivi, a svi šutite!"

U međuvremenu, na društvenim mrežama oglasila se Biljana, majka ubijene Adriane Dukić.

Obilježavanje godišnjice tragedije u "Ribnikaru": Roditelji upalili svijeće, oglasile se sirene

Obilježavanje godišnjice tragedije u "Ribnikaru": Roditelji upalili svijeće, oglasile se sirene

"Niko nije kriv, niko ne osjeća nikakvu odgovornost? Niko? Ko god da ima grižnju savjesti, ko god osjeća da ima nešto još da kaže, recite sada! Sada ili nikada! Svi ste krivi, a svi šutite. Pitam se kako ćete cijeli život nositi to na duši i da li se pitate šta vas čeka poslije smrti? Priznajte svoje greške i potražite oproštaj. Za iskrenost prema sebi i drugima, zbog naših anđela.. Ja Vam sigurno oprostiti neću, ali onaj gore možda", napisala je Biljana.

Ona je u razgovoru objasnila da je boli to što svi okrivljeni u ovom postupku, a naročito Kecmanovići, šute ili još gore - negiraju krivicu.

"Da nema krivca, ovako nešto se ne bi dogodilo. A svi se prave ludi, od direktora škole u kojoj mi je dete ubijeno, preko pedagoga, psihologa, do roditelja dečaka koji je našu djecu bukvalno strijeljao. I svi oni su rekli da nisu krivi", objašnjava Biljana, i dodaje:

"Svi prebacuju odgovornost jedni na druge i ispast će da niko nije kriv. Nama su djeca ubijena i njih ništa neće vratiti, ali ovo ne smije da se zaboravi i da ostane nekažnjeno kako se nikada više ne bi ponovilo. Pošto svi na sudu negiraju krivicu, plašim se da sve ide ka tome", kazala je majka ubijene djevojčice.

Ona naglašava da bi voljela da kao društvo "ne umremo" i da sada spriječimo da se nešto slično nikada ne dogodi.

Nova drama u beogradskoj školi Ribnikar, kod učenika pronađen nož

Nova drama u beogradskoj školi Ribnikar, kod učenika pronađen nož

"Kada bi svako snosio odgovornost za svoje greške, društvo bi nam bilo zdravije. Mi smo mala država, ali bismo mogli da budemo primjer drugima po načinu na koji se odnosimo prema ovakvim zločinima. U Americi su nedavno prvi put osudili i kaznili roditelje koji su djetetu (15) poklonili pištolj, kojim je u školi ubio četvoro djece. Očekujem da roditelji dječaka, koji nam je pobio djecu, odgovaraju. Oni prije svega, pa svi ostali" - rekla je majka ubijene djevojčice, koja se sa suprugom i djecom prije zločina doselila iz Francuske u Srbiju.

Inače, pored ovog parničnog postupka, vode se još četiri po tužbama ostalih članova porodica ubijene i ranjene djece.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je i krivični postupak protiv oca i majke dječaka-ubice, kao i protiv instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je dječak učio da puca, i to pod nadzorom i uz podršku oca Vladimira.

Oglasili se roditelji dječaka nakon incidenta u školi Ribnikar, tvrde da je nož bio podmetnut

Oglasili se roditelji dječaka nakon incidenta u školi Ribnikar, tvrde da je nož bio podmetnut

Maloljetni ubica krivično je neodgovoran, jer u trenutku masakra nije imao navršenih 14 godina. Trenutno je na vještačenju, pod ključem, u psihijatrijskoj bolnici, gdje će po svemu sudeći ostati do daljnjeg.

Inače, Adriana Dukić će naći svoj vječni dom u gradu gdje se rodila i gdje je živjela. U crkvi Svetog Save u Parizu lice anđela bit će oslikano Adrianinim likom. Biljana objašnjava da je to bila ideja sveštenika, te da su im to predložili dva mjeseca nakon tragedije.

"Adriana je u toj crkvi krštena. Pomen od 40 dana smo održali tamo zbog svih onih koji nisu mogli ovdje da budu prisutni. Predložili su da na jednoj od freski naslikaju njen lik mi smo se složili. Naša Adriana je bila malo na ovom svijetu, ali vjerujem da će na taj način vječno biti pamćena i prisutna", rekla je Biljana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije