Porodilji (34) zbog koronavirusa zatajilo srce, ljekari je vratili u život

0
Radiosarajevo.ba
Porodilji (34) zbog koronavirusa zatajilo srce, ljekari je vratili u život
Foto: HRT / Sanja Friščić

Jedinstven slučaj zabilježen je u KB-u Dubrava.

Netom nakon porođaja, porodilji pozitivnoj na koronavirus stanje se pogoršalo, zatajilo joj je srce. S tek rođenom kćeri provela je samo dva dana. Nakon reanimacije u bolnici u Varaždinu, hitno je prevezena u Zagreb, bila je na korak do smrti, no uspjeli su je spasiti.

Sanja Friščić novorođenu djevojčicu i šestogodišnjeg sina, gleda na mobitelu te kaže da joj veoma nedostaju. O njima brigu vode otac i baka dok se ona još uvijek oporavlja u bolnici, piše HRT

"Curica se zove Jana, ima mjesec dana, a vidjela sam je samo tri dana, i to se baš ne sjećam jer mi je već počela temperatura rasti", objasnila je Friščić koja je tada zbog koronavirusa počela borbu za život.

"Prvo sam bila u Varaždinu, došlo je do zastoja rada srca pa su me poslali ovamo u bolnicu. Pola toga se ne sjećam, tu sam od 24., 25. aprila, a sada sam prvi put na noge stala", objašnjava Sanja koja bez kisika još ne može, no ono najteže, respirator i 10 dana na ECMO uređaju iza nje su.

"Poseban dio priče je to što je gospođa porodilja. To znači da u cijelom tom postupku postoje neke specifičnosti koje odudaraju od klasične ECMO priče. To su neke fiziološke promjene u tijelu žene koje zahtijevaju određene prilagodbe i malo drukčije vođenje", istaknuo je prim. dr. sc. Nikola Bradić, dr. med., anesteziolog u KB-u Dubrava.

"Najviše nas veseli što je dobro i što će ići uskoro kući svojoj bebi", dodaje medicinska sestra Danijela Kralj Husajna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije