Popularni lijek protiv kašlja povlači se iz svih apoteka u Hrvatskoj

0
Radiosarajevo.ba
Popularni lijek protiv kašlja povlači se iz svih apoteka u Hrvatskoj
Foto: zenicablog.com / Ilustracija

Kompanija Oktal Pharma d.o.o., predstavnik nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijeka Bronchostop Trio oralna otopina, obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), o povlačenju proizvoda u Hrvatskoj zbog pogrešno navedenih uputa za doziranje u odraslih osoba i adolescenta starijih od 12 godina na vanjskom pakiranju lijeka (kutiji).

Na vanjskom pakiranju lijeka trenutno je navedeno sljedeće “Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 5 ml do 4 puta na dan”, dok je ispravan navod “Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 15 ml do 4 puta na dan”.

Pogrešna uputa bit će zamijenjena ispravno navedenim uputama za doziranje na vanjskom pakiraju nakon čega će predmetna serija lijeka biti vraćena u promet.

Coca-cola se povlači iz trgovina, evo u čemu je problem

Coca-cola se povlači iz trgovina, evo u čemu je problem

"Lijek se izdaje bez recepta. U prometu nije dostupan drugi tradicionalni biljni lijek ovog sastava, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije", saopćio je HALMED, prenijeli su hrvatski mediji.

Zdravstveni radnici obvezni su prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Za sada nije poznato da li će doći do povlačenja lijeka i u Bosni i Hercegovini. Agencija za lijekove BiH se još nije oglasila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije