Podgorica: Otkriven spomeniku Titu uz himne "Oj svijetla majska zoro" i "Hej Sloveni"

Anadolija
Podgorica: Otkriven spomeniku Titu uz himne "Oj svijetla majska zoro" i "Hej Sloveni"
Spomenik doživotnom predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu Titu otkriven je danas na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, u danu kada se obilježava Dan oslobođenja Podgorice.

Uz intoniranje himni "Oj svijetla majska zoro" i "Hej Sloveni", spomenik su svečano otkrili gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i ministar odbrane Predrag Bošković. 

U prisustvu više stotina građana, koji su nosili slike s Titovim likom, otkriven je spomenik državniku čije je Podgorica nosila ime u periodu od 1946. do 1992. godine. 

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je podsjetio da su na današnji dan 1944. godine okupator Podgorice i domaći kolaboracionisti konačno položili oružje. 

"Današnji dan oslobođenja prilika je da odamo počast onima koji su ginuli za slobodu i da pomenemo imena koja su se posebno istakli veličinom svoje žrtve. O veličini Titovih istorijskih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata naš grad preimenovan u Titograd. Josip Broz Tito je jedna od najvećih istorijskih ličnosti sa ovih prostora. Danas jedna nova Crna Gora, međunarodno priznata država podiže spomenik drugu Titu. Činimo to kako bismo dodatno osvijetlili orijentir kojim treba da ide Crna Gora", rekao je Vuković. 

Skupština Podgorice je 30. oktobra usvojila prijedlog gradonačelnika glavnog grada Ivana Vukovića da Josipu Brozu Titu u Podgorici bude podignut spomenik. 

U obrazloženju prijedloga navedeno je, između ostalog, da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koje mogu da se ponose svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi opštenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je i te kako bio značajan uticaj Josipa Broza. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije