Plenkovićeva Vlada: Zbog Tita smo pobjednici, a ustaše prodale Istru i Dalmaciju

Hina
Plenkovićeva Vlada: Zbog Tita smo pobjednici, a ustaše prodale Istru i Dalmaciju
Foto: Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu / Josip Broz Tito

Hrvatska je imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora protiv fašizma u Europi zbog čega je u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani, saopćili su Banski dvori u petak, istaknuvši u tome i važnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U saopćenju objavljenom u povodu Dana pobjede ističe se da se "veliki broj hrvatskih građana odupro Hitlerovom fašističkom poretku koji je podjarmio cijelu Europu".

Hrvatski pokret otpora fašizmu, odnosno Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj uglavnom su predvodile partizanske jedinice pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita, ali je u njima bilo i dosta pripadnika HSS-a i drugih političkih struja.

"Zahvaljujući njima Hrvatska je tada imala jedan od najsnažnijih pokreta otpora u okupiranoj Europi, a iz Drugog svjetskog rata izišla je kao pobjednica, s vraćenom Istrom i Dalmacijom", navodi se u saopćenju i dodaje da je prvi predsjednik moderne Hrvatske Franjo Tuđman bio među njegovim istaknutim sudionicima.

Istra i Dalmacija vraćeni su Hrvatskoj nakon kapitulacije Italije i poraza ustaškog režima koji je dio hrvatskog područja prepustio Italiji.

Vlada Republike Hrvatske poručila je da su pobjeda nad fašizmom, pomirba i kultura sjećanja bili "preduvjeti za početak izgradnje ujedinjene Europe", dok je slom komunizma "omogućio europsku integraciju gotovo cijelog europskog kontinenta."

Tijekom Drugog svjetskog rata, "najmračnijeg razdoblja u ljudskoj povijesti", ubijeni su u u Hrvatskoj "deseci tisuća ljudi" i to "zbog svoje etničke pripadnosti ili političkih uvjerenja", stoji u priopćenju.

U ustaškom logoru Jasenovcu ubijeno je više od 83 tisuće Srba, Roma, Židova, Hrvata i drugih naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije