Komšić: Neka se kardinal moli za žrtve Jasenovca, ne za Francetićevu vojsku

Radiosarajevo.ba
Komšić: Neka se kardinal moli za žrtve Jasenovca, ne za Francetićevu vojsku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u izjavi za javnost osudio je najavu održavanja mise u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu.

Nakaš o misi žrtvama Bleiburga u Sarajevu: Nepromišljen potez Puljića i Crkve

Bakir Nakaš, dugogodišnji čelni čovjek Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini ( SABNOR), kritički je komentarisao najavu održavanja mise u Sarajevu žrtvama Bleiburga. Zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom evropskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji.

Podsjetimo, misa se u organizaciji Crkve trebala održati u spomen na kvislinšku ustašku vojsku Nezavisne Države Hrvatske.

Počasni bleiburški vod najavio je na za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu. Kako je najavljeno, tog dana će u u 12:15 sati održat će se sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

"Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Puljiću savjetujem, kada je već odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Bleiburgu među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca. Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu, i pomoli se za duše hiljada nevinih civila uključujući i djecu pobijenih na najbrutalnijni način u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Ili ako neće, onda sebe radi da makar pročita nešto o istim tim zločincima i njihovim zločinima, i da sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali, počinili takve zločine od kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari. Ubijali su ljude samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti. Ubijali su i Hrvate, katolike samo zato što su bili protiv njihovog zločinačkog projekta", kazao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije