Skaka o Bleiburškoj misi: Treba je osuditi, ali i komunističkim žrtvama odati počast

Radiosarajevo.ba
Skaka o Bleiburškoj misi: Treba je osuditi, ali i komunističkim žrtvama odati počast
Foto: Grad Sarajevo / Abdulah Skaka

Misa za Bleiburg treba biti održana i u Sarajevu, i to u Katedrali - vijest je to koja je prostrujala proteklih dana našom zemljom, ali i regijom, te je naišla na veliku osudu većine koja smatra da takav događaj nema šta tražiti u prijestolnici Bosne i Hercegovine.

Kako smo jučer objavili detalje i prve reakcije na misu, pozivajući se na pisanje Žurnala, objavili smo i izjavu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake koji im je kazao:

"Smatram da i žrtve komunističkog režima imaju pravo da na dostojanstven način obilježavaju stratišta i čuvaju sjećanje. Takvih žrtava ima i bilo je itekako i u Bosni i Hercegovini. Ali, apsolutno sam protiv i osuđujem svaki vid isticanja bilo kakvih fašističkih simbola i poruka kakve smo gledali proteklih godina na komemoracijama u Bleiburgu. Sarajevo je grad koji je svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije. To nije mjesto za bilo kakvu vrstu promocije fašističkih parola već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski.“

Danas se Skaka oglasio i to saopćenjem.

"Kao gradonačelnik Sarajeva i kao građanin prvi sam oštro osudio najavljeni događaj i svaki vid promocije fašizma i fašističkih simbola kakve smo gledali proteklih godina na komemoracijama u Bleiburgu. Pozivam zato SDP i Našu stranku da ne iznose lažne informacije u javnost i ne unose dodatni nemir među građane.

Sarajevo je svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije. To nije mjesto za bilo kakvu revitalizaciju fašističkih parola već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski. Očekujem da svi, pa i katolička crkva, to poštuju i da ne daju sebi za pravo da narušavaju te vrijednosti", napisao je Skaka te dodao da je Sarajevo grad antifašističkih tekovina i da će već sutra, 9. maja na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom odati počast žrtvama fašizma na spomen obilježjima.

No, onda je uslijedio nastavak i zaključak gradonačelnika Sarajeva: 

"Vrijeme kada su vlasti mogle zabranjivati vjerske obrede je prošlo. Naša je obaveza da javno osudimo najavljeni čin i ukažemo organizatoru da na ovaj način vrijeđaju hiljade žrtava fašističke NDH u Sarajevu.

Također, smatram da se i nevinim žrtvama komunističkog režima treba odati počast na dostojanstven način. Takvih žrtava ima i bilo je i u Bosni i Hercegovini."

Dakle, Skaka smatra da "misu treba osuditi, ali je ne može zabraniti, a i žrtvama komunističkog režima se treba odati počast, ali, dostojanstveno(?!)"...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije