Plenković sa saudijskim ministrom: "Islam je čimbenik mira"

13
Hina
Plenković sa saudijskim ministrom: "Islam je čimbenik mira"
Foto: Hina / Sastanak Plenković s Al Sheikhom

Premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas sa saudijskim šeikom Abdullatifom bin Abdulazizom Al Sheikhom o odnosima dviju zemalja te položaju islamske zajednice u Hrvatskoj, priopćeno je iz vladinog ureda.

Al Sheikh, koji se nalazi u višednevnom posjetu Hrvatskoj, obnaša dužnost ministra za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije.

"Razgovor je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Saudijske Arabije koji se razvijaju u ozračju međusobne suradnje i uvažavanja te je obostrano izražena želja za daljnjim unapređenjem odnosa", stoji u priopćenju.

Najnovija informacija: Sud odbacio važan slučaj protiv Trumpa

Najnovija informacija: Sud odbacio važan slučaj protiv Trumpa

Prema priopćenju, premijer je naglasio je da je Hrvatska predana suradnji s vjerskim zajednicama radi daljnjeg razvoja razumijevanja i tolerancije u društvu te potiče međureligijsku suradnju.

Istaknuti su, dodaje se, vrlo dobri odnosi vlade i islamske zajednice u Hrvatskoj "koji imaju svoju povijesnu ukorijenjenost i poticajni su kao primjer brojnim europskim državama".

Plenković je podsjetio da je 2016. godine u Zagrebu svečano obilježena 100. obljetnica odluke sabora da pravno i institucionalno prizna islam kao ravnopravnu religiju u Hrvatskoj.

Također je podsjetio da je tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, 2020. godine, održana međunarodna konferencija pod naslovom Ljudsko bratstvo - temelj mira i sigurnosti u svijetu, u zajedničkoj organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske muslimanske lige i Hrvatske biskupske konferencije.

Ministar Abdullatif bin Abdulaziz Al Sheikh naglasio je da je Saudijska Arabija usmjerena na ispravno tumačenje islama i bori se protiv njegove zloporabe. Rekao je da je islam čimbenik mira i ne smije se zloupotrebljavati u političke svrhe te najoštrije osuđuje svaki oblik radikalizma i ekstremizma s vjerskim predznacima.

Izrazio je zadovoljstvo položajem islamske zajednice u Hrvatskoj i svakodnevnim naporima koje Hrvatska ulaže u izgradnju tolerantnog i uključivog društva.

Predsjednik vlade zahvalio je Saudijskoj Arabiji na pomoći u zaštitnoj opremi u borbi protiv pandemije covida-19, kao i na donaciji Stožeru civilne zaštite za pomoć u otklanjanju posljedica potresa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije