Plenković otkrio s kakvim porukama dolazi u Bosnu i Hercegovinu

6
Radiosarajevo.ba
Plenković otkrio s kakvim porukama dolazi u Bosnu i Hercegovinu
Foto: EPA-EFE / Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak 13. decembra, danas je komentirao i zbivanja u našoj državi.

Tom prilikom otkrio je s kakvim porukama dolazi u BiH.

"Poruka s kojom idemo u BiH je prije svega poruka i znak i signal prijateljstva, dobronamjernosti, poruke o cjelovitosti BiH. Poruka da sva tri konstutivna naroda i funkcioniranje institucija treba biti takvo da se svi osjećaju dobro i da svi trebaju biti zastupljeni", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje s kakvim porukama odlazi u Mostar i Sarajevo.

Promjenjivo vrijeme u Sarajevu: Sunce se neprestano smjenjuje pljuskom

Promjenjivo vrijeme u Sarajevu: Sunce se neprestano smjenjuje pljuskom

Ono što je bitno je poruka cjelovitosti zemlje i deeskalacije sukoba u zemlji, dodao je Plenković, komentarišući situaciju u RS, piše portal N1.

Napominje da Vlada želi da država zajednički brine o Hrvatima izvan Hrvatske, pogotovo u Bosni i Hercegovini.

"Što se tiče zalaganja i zaštite za položaj Hrvata, mislim da se tu u potpunosti slažemo i predsjednik i ja. Međutim, poruka koju ja šaljem i šaljem ju kontinutirano, to je poruka uvažavanja i cjelovitosti BiH i bitno je da taj Daytonski sporazum funkcionira. Želim i osobno biti u Sarajevu i Mostaru i čuti poruke", rekao je.

Na Milanovićeve kritike da bi se trebao konzultirati s njim oko vanjske politike, odgovara:

"Mislite kao što se on sa mnom konzultira? Ova izjava koju je dao o Ukrajini je sramotna. To je jedna velika sramota za njega osobno. On je inače inteligentan čovjek, ne znam kud ide s tim izjavama. Jako je loše ako to prijeđe granicu i ugrozi kredibilitet Hrvatske".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije