Plenković okuplja generale koji su se našli na 'udaru' BiH: Šta se sprema?

13
Radiosarajevo.ba
Plenković okuplja generale koji su se našli na 'udaru' BiH: Šta se sprema?

Sastanak između premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade Tome Medveda sa vojnim zapovjednicima iz operacije 'Bljesak', čije procesuiranje od Hrvatske traži tužilaštvo BiH, trebao bi biti održan ovih dana.

Tužilaštvo je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa uputilo međunarodnu molbu za pravnu pomoć u vezi 14 zapovjednika koje BiH tužilaštvo tereti da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice pri čemu je ubijeno više civila, piše Jutarnji list.

"Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona RH", poručili su jučer iz Ministarstva pravosuđa.

Istaknuli su da su molbu Bosne i Hercegovine primili diplomatskim putem 6. augusta te posebno naglasili kako se ne radi o optužnicama.

Ministarstvo je najavilo da da će provesti detaljnu pravnu analizu opsežne dokumentacije kako bi utvrdili postoje li pretpostavke za preuzimanje krivičnog gonjenja, odnosno prepreke za prosljeđivanje molbi za pravnom pomoći Državnom odvjetništvu RH.

Posebno su naglasili da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela, kao i da dostavljene molbe “ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja’”.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u izjavama je posljednjih dana stao u odbranu hrvatskih generala za koje se iz BiH traži krivično gonjenje. U govoru na obilježavanju godišnjice VRO Oluja u Kninu poručio je da je riječ o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike, a kasnije poručio i da su te molbe sabotaža te da se radi o trovanju odnosa između dvije država.

Premijer Andrej Plenković kazao je da nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije