Plenković: Godišnjicu Daytona iskoristiti za reviziju postignuća i situacije u BiH

12
Radiosarajevo.ba
Plenković: Godišnjicu Daytona iskoristiti za reviziju postignuća i situacije u BiH
Foto: Printscreen / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je na reformu UN-a u virtualnom govoru na 75. Općoj skupštini svjetske organizacije, istaknuvši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Krize koje su 2020. godine pogodile svijet, poput pandemije koronavirusa i posljedične gospodarske krize, "jasno su pokazale da je predanost multilateralizmu relevantnija nego ikada", rekao je Plenković, prenosi Večernji list. 

Osim godina kriza, 2020. je i godina godišnjica, rekao je Plenković - uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, ove se godine obilježava i 25. godišnjica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je "prekinuo najkrvaviji rat u Europi od Drugog svjetskog rata".

Plenković je istaknuo kako se u međuvremenu "ovaj dio Europe temeljito promijenio nabolje, ali da neki problemi opstaju i zaslužuju punu pažnju", pa naglasio da Hrvatska smatra da godišnjicu Daytona treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u BiH. Pozvao je na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije