Apsurdi / Par iz BiH: Ako naš komšija Bošnjak ne može na more u Hrvatsku, nećemo ni mi!

14. 07. 2020. u 08:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hrvatska je u zadnjih mjesec dana dva puta uvodila i ukidala restrikcije za državljane BiH. Mnogi upozoravaj na apsurd da hrvatska putovnica "ne nosi" koronu, a ostale nose...

"Ja mogu na more u Hrvatsku bez testa na koronu i bez samoizolacije, ali samo zato što mi muž ima i hrvatsku putovnicu. Nećemo ići iz protesta, zbog naših kolega i sugrađana koji hrvatsku putovnicu nemaju. Ako moj komšija ili kolega Bošnjak može ući samo s testom ili samoizolacijom, ne idemo ni mi. Čujem da će biti još onih iz Sarajeva koji će bojkotirati odlazak na Jadran". 

Kako piše 24sata.hr ogorčena sagovornica je Bošnjakinja, koja bi, da nema supruga Hrvata, na Jadran mogla samo uz uslovda na granici predoči potvrdu o plaćenom odmoru i negativan nalaz korona testa koji nije stariji od 48 sati.

Bez nalaza bi morala u dvosedmični karantin. Svi državljani EU i članovi njihove porodice ne moraju imati te potvrde i testove, odnosno ulaze u Hrvatsku kao i prije pojave korone, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

U slučaju hrvatsko-bošnjačkog para, novinari 24 sata pitali su MUP - s njima mogu doći i djeca koja su prijavljena na istoj adresi, nezavisno od toga jesu li biološka djeca državljana EU.

Kako navode, jako je dugačak popis pravila koja treba proučiti prije dolaska. Na granici je potrebno dokazati srodstvo s EU članom porodice, npr. pokazati vjenčani ili rodni list, kako bi se izbjegla potvrda o smještaju, ili test na koronu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA