Ukoliko idete na more - ovo su cijene putarina za susjedne zemlje

1
Radiosarajevo.ba
Ukoliko idete na more - ovo su cijene putarina za susjedne zemlje
Foto: Glas Istre / Ilustracija

Ljetna sezona je u punom jeku i veliki broj naših građana se uputio ka svojim omiljenim turističkim destinacijama. Veliki broj njih krenuo je na more kolima, te u svoje troškove već uračunavaju i troškove putarine.

Kada se saberu cijene putarina u Srbiji i omiljenim zemljama domaćih turista, trošak nije zanemarljiv, i u pojedinim slučajevima predstavlja ozbiljan udar na džep.

U slučaju da krenete iz Beograda na Krf potrebno je da, u jednom pravcu, izdvojite oko 23,28 eura ili 46,56 eura u oba pravca.

Putarine su ubjedljivo najskuplje u Hrvatskoj, te na primjer, ako krećete iz Novog Sada ka Šibeniku u jednom pravcu ćete platiti 42,57 eura ili vrtoglavih 85,14 eura u oba pravca.

Putarine u Srbiji do 14,6 eura

Što se tiče putarina kroz Srbiju u zavisnosti od vaše polazne tačke, različite su i sume za putarine. Srbija ima zatvoreni sistem naplate, dakle putarine se plaćaju pri izlazu iz dionice.

Za putarinu od Beograda do Dimitrovgrada, u slučaju da ste se zaputili u Bugarsku, je potrebno da izdvojite 11,5 eura. U slučaju da ste krenuli od Novog Sada potrebno vam je 13 eura. U slučaju da krećete iz Niša potrebno vam je samo nešto više od tri eura.

Za putarinu od Beograda do Preševa, za turiste koji idu ili u Sjevernu Makedoniju ili u Grčku, vam treba 13 eura, a od Novog Sada 15 eura. Ako krećete iz Niša potrebno vam je šest eura.

Ako idete u Hrvatsku, od Beograda do Šida vam je potrebno četiri eura, a od Novog Sada šest eura. Iz Niša vam je do Šida potrebno 12 eura.

Za sugrađane koji su se uputili za Crnu Goru, putarina od Beograda do Preljine košta četiri eura.

Od Subotice do Beograda putarina košta pet eura.

U Hrvatskoj putarine i do 37 eura

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored autoputa, potrebno je platiti i putarinu za most do ostrva Krk. Većina autoputeva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom izlaska sa autoputa plaćate potreban iznos.

Granični prijelaz / Ilustracija - undefined

FOTO: EPA: Granični prijelaz / Ilustracija

U zavisnosti od toga na koji dio primorja putujete cijene su, logično, različite. U slučaju da ste se uputili za Šibenik potrebno je da odvojite 37 eura, za Rijeku oko 26 eura, a za Istru oko 25eura

Putarina u Crnoj Gori samo na dvije dionice puta

U Crnoj Gori, putarina se plaća samo na dvije dionice magistralnih puteva: tunel Sozina – putni pravac Bar – Podgorica; na dijelu puta Meljine – Trebinje (BiH).

Za tunel Sozina potrebno je da izdvojite dva eura, dok je za putnička vozila na dijelu puta Meljine-Trebinje (BiH) treba da izdvojite tri eura.

Ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

U slučaju da odlučite da se prevezete trajektom od Kamenara do Lepetana, to će vas koštati četiri eura.

U Bugarskoj obavezne vinjete

Bugarska je 2019. godine uvela obavezne elektronske vinjete. Dostupne su dnevne, sedmične, mjesečne, tromjesečne i godišnje vinjete. U slučaju da nemate moraćete da platite kaznu od 150 do 1.500 eura.

Za vinjetu od sedam dana potrebno je da odvojite osam eura, za vinjetu koja traje mjesec dana 15 eura, za tromjesečnu 28 eura, a godišnju 50 eura, prenosi Prva.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije