Putarine u Bosni i Hercegovini skoro najskuplje u Europi

Radiosarajevo.ba
Putarine u Bosni i Hercegovini skoro najskuplje u Europi

Istražili smo cijene putarina za putnička vozila (sama kategorizacija se razlikuje od države do države), na autoputevima u zemljama regije.

U BiH smo odvojeno analizirali cijenu putarine u Federaciji BiH (JP Autoceste FBiH) i Republici Srpskoj (Autoputevi Republike Srpske), piše Al Jazeera.

Posmataramo li dionicu autoputa Doboj – Banja Luka, vozači će u prosjeku, za deset pređenih kilometara autoputa, platiti 0,48 eura. Koristeći se autoputem kroz FBiH, vozači će izdvojiti 0,60 eura za deset pređenih kilometara.

U Hrvatskoj smo analizirali gotovo cijelu dionicu autoputa A1 i izračunali da vozači za deset kilometara autoputa izdvajaju 0,64 eura. 

Kosovo bez putarina

U državama regije sa zatvorenim sistemom naplate, Srbija je najjeftinija – vozači moraju izdvojiti 0,33 eura za pređenih 10 kilometara.

U Sjevernoj Makedoniji znatno je drugačija cijena ako se plaća u domaćoj valuti (makedonski denar) ili eurima – deset kilometara autoputa u eurima košta 0,75 eura, dok je u domaćoj valuti 30 makedonskih denara, što je preračunato 0,49 eura.

Grafički prikaz koliko iznosi putarina - undefined

Al Jazeera: Grafički prikaz koliko iznosi putarina

Na Kosovu se korištenje autoputa još uvijek ne naplaćuje, dok Crna Gora i dalje čeka prve kilometre autoputa.

Slovenija koristi sistem naplate vinjetama - naljepnice čijom se kupovinom plaća putarina u određenom vremenskom periodu. Vinjeta (za vozila do 1,3 metara visine i težine do 3,5 tona) za sedam dana košta 15 eura, za jedan mjesec 30 eura, dok godišnja košta 110 eura.

Sisitem naplate vinjetama se još koristi u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Švicarskoj.

Godišnja putarina u RS-u najskuplja u Europi

Općenito gledano, putarine u zemljama regije višestruko su skuplje nego u znatno bogatijim evropskim državama.

Za primjer ćemo uzeti situaciju u bh. entitetu Republika Srpska (a sličan je način obračuna i u Federaciji BiH, Hrvatskoj i Srbji), gdje se iznos cijene godišnje karte obračunava tako što se kolometraža autoputa pomnoži sa brojkom od 400.

Tako godišnja karta za dionicu autoputa od Doboja do Bosanske Gradiške, košta vrtoglavih 2.044 eura (4.000 konvertibilnih maraka) – višestruko skuplje od godišnje vinjete u Sloveniji, za puno manje kilometara autoputa.

Godišnja vinjeta u Sloveniji za lična vozila do tri i po tone košta 110 eura, u Austriji 89,20 eura, u Švicarskoj je 40 franaka, odnosno oko 37 eura. U Bugarskoj i Slovačkoj vozači putničkih vozila godišnju vinjetu plaćaju 50 eura. Godišnja putarina za putnička vozila u Češkoj iznosi 59 eura, a u Rumuniji 96 eura, piše Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije