Koronavirus / Omicron u Hrvatskoj: Institut objavio rezultate prve analize...

04. 12. 2021. u 12:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Iz hrvatskog Instituta Ruđer Bošković izvijestili su danas kako je dosadašnja analiza uzorka uzetog u Zagrebu utvrdila prisutnost mutacija karakterističnih za omicron soj koronavirusa, no upozoravaju kako se konačni rezultat još uvijek čeka te da će o istome izvijestiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisustvo nove varijante kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. decembra 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omciron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom (pristankom, op.pr.) uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu virusa SARS-CoV-2.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda.

Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima. Za sve dodatne informacije i izjave naši će znanstvenici biti na raspolaganju nakon objave konačnih rezultata od strane HZJZ-a", priopćili su, piše Index.

Podsjetimo, iz HZJZ-a jučer su javili kako postoji mogućnost da je omicron i službeno stigao u Hrvatsku.

"U Hrvatskoj je kod jednog pacijenta utvrđena sumnja se na prisustvo nove omicron varijante koronavirusa. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo odmah po primitku rezultata obavijestiti javnost. Više informacija objavit ćemo uskoro", izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako se doznaje, radi se o stranom radniku koji je nedavno boravio u Južnoj Africi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)