Omikron varijanta koronavirusa potvrđena u najmanje 23 države

0
AA
Omikron varijanta koronavirusa potvrđena u najmanje 23 države
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Najmanje 23 države iz pet od šest regiona Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prijavile su slučajeve zaraze omikron varijantom koronavirusa, a broj bi mogao rasti, smatra generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima širenje omikron varijante razumljivo je okupiralo pažnju na globalnom nivou.

”WHO ova dešavanja shvata veoma ozbiljno, a tako bi trebala i svaka zemlja. Ali, ne bi nas trebalo iznenaditi, to je ono što virusi rade”, rekao je Ghebreyesus na webinaru u srijedu.

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Dodao je kako će se omikron varijanta, čije je postojanje potvrđeno u petak, nastaviti razvijati ako svijet dozvoli njeno širenje.

”Sve vrijeme učimo više o omikronu, ali i dalje mnogo toga trebamo naučiti o njegovoj transmisiji, utjecaju na testove, liječenje i vakcine“, smatra Ghebreyesus.

Kazao je kako svijet ne smije zaboraviti da se već suočava s visoko zaraznom varijantom, delta, koja dosad ima najviše slučajeva zaraze u svijetu.

”Moramo koristiti sredstva koja imamo da spriječimo transmisiju i spasimo živote od delte. Ako to uspijemo, onda možemo spriječiti transmisiju i spasiti živote od omikrona”, smatra generalni direktor WHO-a.

Upozorio je kako, ukoliko države i pojedinci ne učine ono što trebaju kako bi zaustavile transmisiju delta varijante, onda neće zaustaviti ni omikron.

U proteklih nekoliko dana savjetodavne grupe WHO-a održale su sastanke kako bi razgovarale o pitanjima u vezi sa širenjem zaraze koronavirusom.

Čelnik WHO-a zahvalio je Bocvani i Južnoafričkoj Republici na brzom otkrivanju, sekvencioniranju i izvještavanju o novoj varijanti.

”Iznimno je zabrinjavajuće da ove zemlje bivaju kažnjene od strane drugih zbog onoga što rade ispravno“, kazao je Ghebreyesus u ranijoj poruci.

Pozvao je države da poduzmu adekvatne korake na sprečavanju širenja zaraze, pogotovo kada je riječ o međunarodnom kretanju putnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije