Od sutra drastično smanjenje cijena goriva u Hrvatskoj: Šta je sa BiH?

3
Radiosarajevo.ba
Od sutra drastično smanjenje cijena goriva u Hrvatskoj: Šta je sa BiH?

Nakon prošlosedmičnog pada cijena goriva, od ponoći bi, neslužbeno, gorivo opet trebalo biti nešto jeftinije. Past će cijene benzina i dizela, a cijena autoplina još nije poznata.

U sedmici pred Uskrs, kad mnogi putuju obiteljima, stiže dobra vijest za vozače. Od ponoći bi cijena Eurosupera 95 trebala pasti za 11 lipa po litri, Eurodizela 27 lipa po litri i plavog Eurodizela također za 27 lipa po litri.

Tako ćemo od ponoći litru benzina plaćati manje od 12 kuna odnosno 11,98 kuna po litri (oko 3,11KM), Eurodizel 12,43 kuna po litri (oko 3 KM), a plavi Eurodizel 8,54 kuna (2,21 KM) po litri.

Uhapšen vozač u Goraždu: BMW-om udario pješakinju, pa pobjegao sa mjesta nesreće

Uhapšen vozač u Goraždu: BMW-om udario pješakinju, pa pobjegao sa mjesta nesreće

Ovo je nastavak prošlosedmičnog pada cijena goriva kada nam je Eurodizel pojeftinio za 80 lipa, a benzin za 35 lipa. Za autoplin za sada nema informacija kolika će njegova cijena biti od ponoći.

Inače, cijene naftnih derivata u Hrvatskoj se ne formiraju po cijeni sirove nafte na svjetskom tržištu nego po cijenama gotovih naftnih proizvoda na berzi, pišu 24sata.

Postoji tačno određena formula za izračun cijene u kojoj se uračunava prosječna cijena s berze od zadnje sedmice pa srednji nivo HNB-a po kojim se vidi odnos dolara i kune pa na to idu naknade, trošarine i PDV.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine je sljedeća:

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,81 do 3,11KM/litru;

- Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,01 do 3,26 KM/litru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije