Hoće li Dom naroda danas izglasati smanjenje PDV-a i ukidanje akciza na gorivo

4
Radiosarajevo.ba
Hoće li Dom naroda danas izglasati smanjenje PDV-a i ukidanje akciza na gorivo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dom naroda PS BiH

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na dnevnom redu bi se trebao naći zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera, oružje.

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Odredbe zakona bi se primjenjivale u periodu od šest mjeseci od dana stupanja na snagu. Nakon što bi istekao taj rok Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se namjerava poboljšati integritet i omogućiti efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Prijedlog zakona zasnovan je na principima integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, principu dvostepenosti pri odlučivanju i principu odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije