Zaposlenici Černobila morali krasti gorivo Rusima da bi radili generatori

0
Radiosarajevo.ba
Zaposlenici Černobila morali krasti gorivo Rusima da bi radili generatori
Foto: EPA / Ilustracija

Bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu na sjeveru Ukrajine zauzele su ruske snage u prvim danima invazije. Sada je ponovo pod kontrolom Ukrajine.

BBC-jeva Yogita Limaye, koja je bila među prvim novinarima koji su posjetili Černobil otkako su ga Rusi napustili, razgovarala je s osobljem u tvornici, kojem je bilo dopušteno da nastavi raditi kada je okupacija počela.

"Morali smo stalno pregovarati s njima i truditi se da ih ne uvrijedimo kako bismo dopustili našem osoblju da upravlja objektom", rekao je inženjer Valerij Semonov.

Rusija uputila poruku Poljskoj: 'Želite nuklearno oružje na svom teritoriju? Dobro, gađat ćemo ga'

Rusija uputila poruku Poljskoj: 'Želite nuklearno oružje na svom teritoriju? Dobro, gađat ćemo ga'

Kad nije bilo struje na tri dana, Semonov se trudio pronaći gorivo kako bi generator radio, čak je krao od Rusa struju!

"Uspjeli smo Černobil držati sigurnim, ali vrlo je uznemirujuće što su oteli 169 pripadnika naše vojske", dodao je Semonov, a BBC piše da nije potvrđeno gdje su vojnici zadržani, ali černobilsko osoblje vjeruje da su u Rusiji.

"Rusi su htjeli znati kako se upravlja tim objektom. Tražili su informacije o svim procedurama, dokumentima i operacijama. Bio sam uplašen jer su ispitivanja bila konstantna, a ponekad i nasilna", rekao je Oleksandr Lobada, nadzornik radijacijske sigurnosti u stanici.

"Radioaktivni materijal je mogao biti oslobođen. Razmjere toga ne možete ni zamisliti. Nisam se bojao za svoj život. Bojao sam se što bi se dogodilo da nisam bio tamo i nadgledao elektranu. Bojao sam se da bi to mogla biti tragedija za čovječanstvo", dodao je Lobada.

Petro Porošenko, bivši ukrajinski predsjednik, posjetio je jučer Černobil te donio humanitarnu pomoć, hranu i druge zalihe za osoblje elektrane, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije