Katastrofa u Černobilu: Ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju

2
Radiosarajevo.ba
Katastrofa u Černobilu: Ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju
Foto: 24newsrecorder.com / Ilustracija

Na desetke ruskih vojnika povučeno je iz područja oko černobilske nuklearne elektrane i hitno je prevezeno preko granice u posebno medicinsko postrojenje u Bjelorusiji kako bi primilo liječenje za "akutnu radijacijsku bolest".

Američke obavještajne službe potvrdile su da je Vladimir Putin počeo povlačiti vojnike iz te regije nakon obećanja Kremlja da će smanjiti agresiju.

Međutim, Jaroslav Jarmolenko, zaposlenik ukrajinske državne agencije za nadziranje zone isključenja, tvrdi da se "ozračeni" ruski vojnici autobusima hitno prevoze u posebnu kliniku u Gomelju, piše Dnevnik.hr.

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

"Još jedna tura ozračenih ruskih terorista koji su zarobili černobilsko područje prevezena je u bjeloruski Centar za radijacijsku medicinu u Gomelju", napisao je Jarmolenko na drušvenim mrežama.

"Postoje stroga pravila za ponašanje i postupanje na ovom području. Ona su obavezna zato što je radijacija stvar fizike - ona ne pita za status ili za količinu opreme koju imate. Ove su se posljedice mogle izbjeći minimalnom razinom pripreme."

Od početka sukoba i ruskog raketiranja područja oko černobilske zone isključenja stručnjaci su upozoravali da bi količina aktivnosti na tlu mogla uzrokovati podizanje radioaktivne prašine.

Podsjetimo, ruski vojnici koji su tokom invazije na Ukrajinu zauzeli mjesto nuklearne katastrofe u Černobilu vozili su se nezaštićeni kroz vrlo otrovnu zonu zvanu "Crvena šuma" dižući oblake radioaktivne prašine, rekli su černobilski radnici, a prenosi The Guardian.

Dva izvora za Reuters su otkrila kako su ruski vojnici upravljali svojim oklopnim vozilima bez ikakve opreme protiv radijacije. Obojica su dodala kako su bili na dužnosti kad su ruski tenkovi 24. februara ušli u Černobil i preuzeli kontrolu nad mjestom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije