Očekuje se potpisivanje historijskog sporazuma Srbije i Kosova: Šta on sadrži?

Radiosarajevo.ba
Očekuje se potpisivanje historijskog sporazuma Srbije i Kosova: Šta on sadrži?
RAS Srbija / Delegacija Srbije

U Bijeloj kući u Washingtonu uskoro se očekuje potpisivanje sporazuma, uz prisustvo predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, između Srbije i Kosova.

Kako prenose srbijanski mediji, predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić stigao je u Bijelu kuću.

Šta tačno sporazum sadrži, nije poznato, ali su sve zvanične najave išle u pravcu da je riječ o ekonomskim temama. 

U Bijeloj kući će biti potpisan sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali će zapravo to biti dva dokumenta, saznaju mediji.

Kako prenose izvori, isti tekst bit će potpisan između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, kao i između SAD i Kosova.

Bijela kuća je najavila da će se američki predsjednik sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kako bi prisustvovao ceremoniji potpisivanja sporazuma. 

Ranije danas, Trumpov izaslanik za dijalog Richard Grenell rekao je da se agenda pregovora koncentriše prvenstveno na ekonomska pitanja, kreiranje poslova u regionu, ostvarivanje konkretnih sporazuma koji će omogućiti širenje zapadnih kompanija u, kako je rekao, dvije države. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije