Vučić iz Washingtona: Nisam prihvatio papir u kome se tražilo priznanje Kosova

Radiosarajevo.ba
Vučić iz Washingtona: Nisam prihvatio papir u kome se tražilo priznanje Kosova
Printscreen / Aleksandar Vučić ispred Bijele kuće

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je večeras u Washingtonu, poslije razgovora sa predstavnicima Prištine i kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa, da nije mogao da prihvati dokument u kojem je stajala odredba o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova.

"Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov „Ekonomska normalizacija“. Taj papir je bio užasno težak, imao je 16 tačaka. Imao je tu tačku o priznanju. Smatrali smo da to nije trebalo da stoji u dokumentu o ekonomskoj normalizaciji, da ne možemo da prihvatimo. Ljudi iz Trampovog kabineta su to saslušali i mislim da u drugim dokumentima te odredbe više nema. I dalje se nadamo da je moguće da postignemo dogovor", poručio je Vučić.

On je dodao da će se vidjeti da li će moći da postignu dogovor.

"Nadam se sastanku sa Trumpom, ali to ne mogu da vam obećam. Svakako ćemo se spremiti za sastanak sa Trumpom. Imat ćemo dobru poruku za američki narod i za Srbe koji žive u Americi", rekao je Vučić i dodao:

"Ja volim Srbiju u kojoj je DBP veći, volim Srbiju koja ne gubi na svakom frontu. Ako budemo završili ovo danas, to znači da nisam nezadovoljan".

SAD  / Trumpov čovjek demantira da je zatraženo priznanje Kosova: Nije tačno

Ranije je ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je delegaciji Srbije na početku sastanka u Bijeloj kući uručen dokument u kojem jedna od tačaka podrazumijeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vrši se ogroman pritisak.

S druge strane, specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell demantirao je navode pojedinih medija, ali i ministra finansija Srbije Sinišu Malog, da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo.

Predstavnici Beograda i Prištine razgovarat će tokom dva dana u Bijeloj kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije