Vučiću stavljen na sto papir s priznanjem Kosova?

Radiosarajevo.ba
Vučiću stavljen na sto papir s priznanjem Kosova?
Agencije / Washington

Na početku sastanka sa predstavnicima Prištine u Bijeloj kući, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo, saznaje Blic.

Sve je pripremljeno unapred, Albanci su sve znali, kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova u Washingtonu. 

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u pauzi sastanka da je pred Beograd stavljen papir sa, do sada, najgorim prijedlozima za Beograd. 

"Od svih 16 tačaka koje su stavljene na papir sa zahtjevima, većina su političke, a 10. podrazumijeva priznanje nezavisnosti tzv. Kosova. Pritisak je ogroman, dvadestak ljudi učestvuje u razgovorima, ne samo Albanaca, a na svaku našu rečenicu reaguju agresivno protiv nas", rekao je Mali novinarima. 

Mali je kazao da je bilo veoma malo ekonomskih tema. 

Rekao je da je predsjednik Aleksandar Vučić, na osnovu obavještajnih informacija, znao da neće biti samo ekonomske teme. 

"Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, željeznice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija cijelog region. Ogroman pritisak", kazao je on.

Podsjetimo, u Bijeloj kući danas je počeo dvodnevni sastanak delegacija Srbije i Kosova u sklopu nastavka njihovog dijaloga. 

Domaćini skupa su specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell i savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD-a Robert O'Brien, dok će delegacije Srbije i Kosova predvoditi predsjednik Aleksandar Vučić i premijer Avdulah Hoti. 

Izvori bliski američkoj administraciji ranije su naveli  da SAD nemaju "tajni plan" i da će teme biti ekonomske. 

Prema njihovim riječima, razgovarat će se o tri sporazuma koje su dvije strane postigle, tj. o ponovnom uvođenju vazduhoplovne linije i razvoju željezničkog i drumskog saobraćaja. 

Poslije sastanka u Washingtonu, predviđeno je da visoke delegacije Srbije i Kosova 7. septembra imaju sastanak u Briselu o nastavku dijaloga. 

Domaćini tog sastanka će biti visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije