O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

10
Anadolija
O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"
Prtscr / Twitter / James O'Brien

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u subotu, 20. aprila, sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove State departmenta Jamesom O'Brienom.

Sastanak je održan jutros u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije u Beogradu, a nakon susreta O'Brien je rekao da je s Vučićem, između ostalog, razgovarao o predstojećoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) o Rezoluciji u Srebrenici. Rezolucijom bi se 11. juli proglasio međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Morate da znate da je i u mojoj zemlji bilo mnogo razgovora o našoj historiji i o historiji koja utiče na zemlje u okruženju, kao i u drugim dijelovima svijeta, posebno u Srebrenici. Bio sam mladi advokat, radio na istraživanju ratnih zločina. Bio sam dio onih koji su organizovali prva istraživanja ubistava u Srebrenici. To jeste zločin, ali mnogi počinioci su bili u istražnom postupku, osuđeni i tome služi sudski proces”, rekao je O'Brien.

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Benjamina Karić: "Profesionalni mediji i novinari su opća dobrobit cijelog društva"

Rekao je da su s timom istražitelja, koji su “tražili istinu” tada bili i predstavnici Ujedinjenih nacija, ali i iz Srbije.

“To je ono što radimo i danas. Moramo da se suočimo sa istinom. Bili smo tada partneri i dalje treba da budemo partneri u tome. Osjećam da je glavna tema naših razgovora bila upravo to kako da budemo partneri i danas”, rekao je američki zvaničnik.

Dodao je da SAD želi nastaviti partnerstvo sa Srbijom i da “granice igraju što manju ulogu”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bilateralna saradnja Srbije i SAD-a, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova, kao i po pitanju Srebrenice, stavovi dvije zemlje različiti.

"Što se tiče Kosova, u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome što je veoma važno da mora biti očuvani mir i stabilnost. I sa srpske strane, ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić.

Zahvalio je O'Brienu na američkom stavu da je važno i da je izuzetno snažna obaveza koju Priština mora ispuniti - stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Predsjednik Srbije je kazao da je tokom razgovora s američkim zvaničnikom izrazio zabrinutost zbog rezolucije o Srebrenici.

“Govorili smo o Srebrenici, dugo. Posebno sam zabrinut zbog toga. Znam kako će to da poremeti odnose u regionu. To je donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar same BiH. To pitanje je protivpravno izmješteno iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu”, rekao je Vučić.

Lagumdžija se obratio u UN-u: "Konačno je vrijeme da Ujedinjene nacije preuzmu odgovornost"

Lagumdžija se obratio u UN-u: "Konačno je vrijeme da Ujedinjene nacije preuzmu odgovornost"

Dodao je da će se Srbija usprotiviti Ujedinjenim nacijama onoliko koliko može te je izrazio nadu da će buduće generacije koje će tu zemlju voditi u budućnosti manje “razočarenja imati” nego što, kako tvrdi, ima on.

“I nema šta, morat ćemo tu da se oslanjamo i na Amerikance i na sve druge naše partnere na Zapadu i na Istoku, da se ponosimo dalje svojim ekonomskim napretkom i svim drugim stvarima. Što se naše ekonomske saradnje tiče, mogu da kažem da je izuzetna”, rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije