Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

5
Radiosarajevo.ba
Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava
FOTO: Radiosarajevo.ba / Delegacija EU odgovorila Dodiku

Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se u subotu, 20. aprila, povodom posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i tokom mitinga u Banjoj Luci, te su se osvrnuli na negiranje genocida u javnom prostoru.

Iz EU su poručili kako osuđuju negiranje činjenica o genocidu u Srebrenici. Njihovo objavu na društvenoj platformi X (nekadašanji Twitter) prenosimo u cijelosti:

"Osuđujemo ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu tokom sjednice NSRS i mitinga 'Srpska te zove'. Genocid počinjen. Genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava. Riječ je o historijskoj činjenici, utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine", naveli su iz Delegacije EU u Sarajevu.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Dodali su kako u Europi nema mjesta negiranju genocida.

"Nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida. Nesporna su stradanja bh. građana svih nacionalnosti tokom rata od 1992. do 1995. godine. Polazna osnova za istinsko pomirenje je empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava.

U tom dijelu, potrebno je da svi ulože napore sa svoje strane. Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je historijski netačno, stvara dodatni bol i traumu za porodice žrtava i otežava ključnu zadaću izgradnje mostova i pomirenja", podvukli su.

Uputili su i poziv svim političkim liderima u našoj zemlji...

"Pozivamo sve političke lidere i druge na vodećim pozicijama u BiH da pokažu put kroz iskazani pijete prema žrtvama i promociju pomirenja. Politički akteri bi se trebali suzdržati od provokativne retorike ili poteza te se fokusirati na iskorake zemlje na njenom evropskom putu, što je željeni cilj velike većine bh. građana", navodi se u objavi Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak iza ponoći, 19. aprila, Izborni zakon Republike Srpske, koji predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog izbornog zakona koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u Republici Srpskoj.

Za Izborni zakon Republike Srpske glasao je 51 zastupnik vladajuće koalicije predvođene SNSD-om, 11 zastupnika je bilo uzdržano, dok su četiri bila protiv. Zakon predviđa i da sljedeći lokalni izbori na teritoriji Republike Srpske budu organizovani i održani po entitetskom zakonu. Po ovom zakonu, ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u organizaciji budućih izbora u Republici Srpskoj preuzima Izborna komisija RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije