Vučić u strahu širi propagandu: "Otpor rezoluciji o Srebrenici u UN-u sve veći"

35
Radiosarajevo.ba
Vučić u strahu širi propagandu: "Otpor rezoluciji o Srebrenici u UN-u sve veći"
FOTO: AA / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, 19. aprila, da otpor donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a postaje sve veći i da rezultat glasanja neće biti onakav kakav su sponzori rezolucije očekivali, dodavši da borba Srbije traje i da neće biti laka.

On je gostujući na TV Pinku rekao da rezultat glasanja neće biti onakav kakav sponzori rezolucije najavljuju.

"Oni su računali da će imati najmanje 70 do 90 glasova 'za', da će 60 do 70 biti 'suzdržano' i da Srbija može dobiti 20 do maksimalno 30 glasova, i to govore  svima. Ja vam sad kažem, neće biti takav rezultat", izjavio je Vučić.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Rekao je da i sponzori rezolucije imaju dominaciju u Generalnoj skupštini UN-a, jer će vjerojatno 27 članica EU-a glasati "za", kao i SAD, Kanada i zemlje koje su, kako Vučić kaže, "politički patuljci".

Tvrdi da sve više zemalja u svijetu "saznaje istinu o Srbiji" te da srpska borba traje i da neće biti laka.

"Vidjet ćemo tu ko je prijatelj, a ko nije prijatelj Srba i Srbije. Ko je prijatelj pravde, istine i međunarodnog prava, a ko nije", rekao je Vučić.

Snage tzv. vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini. Do sada je identificirana i ukopana 6.721 osoba. Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH. Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a Ratko Mladić.

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba (GŠ) VRS, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (35)

/ Povezano

/ Najnovije