Organizacije za ljudska prava iz Srbije pozvale vlasti da podrže Rezoluciju UN-a

1
FENA
Organizacije za ljudska prava iz Srbije pozvale vlasti da podrže Rezoluciju UN-a
Foto: DW / Zastava Srbije

Organizacije za ljudska prava iz Srbije pozivale su u petak, 19. aprila, Vladu i predsjednika Srbije da podrže Rezoluciju UN-a o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je saopćio Fond za humanitarno pravo (FHP), organizacije za ljudska prava iz Srbije snažno podržavaju donošenje rezolucije Ujedinjenih naroda o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Pozivamo Vladu i predsjednika Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova", kaže se u saopćenju i dodaje da bi time Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regiji.

Analiza | Puhovski: Harris ima svoje adute, ali Trump je i dalje u značajnoj prednosti

Analiza | Puhovski: Harris ima svoje adute, ali Trump je i dalje u značajnoj prednosti

"Činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene su izvan razumne sumnje presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove", navodi se u saopćenju.

Također se podsjeća i da je prva presuda zbog genocida u Srebrenici izrečena zapovjedniku Drinskog korpusa Vojske RS Radislavu Krstiću u aprilu 2004. godine, a zbog genocida su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić i Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić i ratni komandant Vojske RS Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Uz FHP, saopćenje su potpisale i organizacije "Žene u crnom", "Impuls Tutin", "Peščanik", Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava, "Hartefakt Fond", Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju, te Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije