Bećirović i Komšić u New Yorku: Pozivamo članice UN-a da zaštite istinu o genocidu u Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Bećirović i Komšić u New Yorku: Pozivamo članice UN-a da zaštite istinu o genocidu u Srebrenici
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović(lijevo); Dennis Francis (sredina); Željko Komšić(desno)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakli su značaj Generalne skupštine UN-a, kao jednog od glavnih organa u kojem su predstavljene sve države članice UN-a.

Posebnu zahvalnost iskazali su zbog kontinuiranog zalaganja predstavnika država članica u Generalnoj skupštini UN-a na unapređenju međunarodne saradnje na ekonomskom, socijalnom, političkom, kulturnom, obrazovnom i polju zdravstvene zaštite, te pomaganju ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Nesreća u tunelu u BiH: Saobraćaj potpuno obustavljen na ovoj dionici

Nesreća u tunelu u BiH: Saobraćaj potpuno obustavljen na ovoj dionici

U razgovoru s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom ponovo je naglašen značaj pravosnažnih presuda najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) kojima je potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

Riječ je o sudskim presudama koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva. Institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a, istovremeno se štite i demokratske vrijednosti i temeljni principi na kojima počiva UN, ali i doprinosi da se takvi zločini više nikada ne ponove, naglasili su predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Oni su istakali da bi usvajanje rezolucije trebalo potaknuti države članice UN-a da, između ostalog, usvoje nastavne i obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije biti educirane o prevenciji i posljedicama genocida.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Radi budućeg rada UN-a i očuvanja kredibiliteta ove najbitnije međunarodne organizacije, izuzetno je važno da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprječavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao što je to prezentirano u izvještaju Generalnog sekretara u vezi s Rezolucijom Generalne skupštine 53/35 Pad Srebrenice (A/54/549).

Također, dr. Denis Bećirović i Željko Komšić poručili su da usvajanjem Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, UN će ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu.

Rezolucija ne govori samo o prošlosti, nego i o važnosti izgradnje sigurnije budućnosti za nove generacije, te će pridonijeti izgradnji otvorenog društva utemeljenog na demokratskim i građanskim vrijednostima, naglasili su predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić tokom razgovora s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom u sjedištu UN-a u New Yorku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije