Obdukcija porodilje iz Srbije otkrila razlog njene smrti: Nije do ljekara

0
Radiosarajevo.ba
Obdukcija porodilje iz Srbije otkrila razlog njene smrti: Nije do ljekara
Arhiv / Ilustracija / Porodilja

Smrt porodilje D.L. (31) u Srbiji koja je 29. februara preminula u niškom Univerzitetskom kliničkom centru dan nakon što joj je u Općoj bolnici u Leskovcu urađen carski rez, nastupila je uslijed disemenovane intravaskularne koagulacije, pokazala je obdukcija urađena u niškom Zavodu za sudsku medicinu.

Radi se o poremećaju hemostaze (proces koji štiti organizam od pretjeranog krvarenja) koji se ispoljava mnogobrojnim trombozama u malim krvnim sudovima a klinički se manifestuje kao teško, blago ili subkliničko krvarenje.

"Obdukcija je potvrdila ono na šta su ljekari koji su liječili porodilju sumnjali, da se radi o disemenovanoj intravaskularnoj koagulaciji. To je rijedak poremećaj, ali kada se razvije u tom stepenu, kao što je ovdje slučaj, nema pomoći. Posledica DIK-a je potpuno trošenje faktora koagulacije neophodnih za zgrušavanje krvi, a slijedi krvarenje u svim organima. U konkretnom slučaju bilo je krvarenja i u vratu porodilje gdje je bila ubodena radi davanja terapije, u materici i u području hirurškog reza. Krvarenje na tom mjestu nije posljedica lošeg ušivanja več tog poremećaja koji se razvio", navode sagovornici Telegrafa upoznati sa ovim slučajem.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Niški Univerzitetski klinički centar oglasio se saopćenjem odmah nakon smrti porodilje.

Tragedija: Porodilja preminula dva dana nakon poroda, niko ne zna zbog čega je počelo krvarenje

Tragedija: Porodilja preminula dva dana nakon poroda, niko ne zna zbog čega je počelo krvarenje

"Pacijentkinja D.L. je iz Opće bolnice Leskovac primljena dana 28.02.2024. u 15:34 sati na Kliniku za ginekologiju nakon prethodno urađenog carskog reza u Općoj bolnici u Leskovcu zbog sumnje na krvarenje u trbuhu. Pacijentkinja je na prijemu bila u izuzetno teškom općem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda prebačena u jedinicu intenzivne njege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat. Uprkos hitnoj operaciji i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziolog, a pacijentkinja je egzitirala 29. februara u 6:50 sati", saopćila je ova zdravstvena ustanova.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opće bolnice u Leskovcu izrazio je veliko žaljenje zbog smrti mlade žene.

"Mi ljekari smo uopšte osetljivi na trudnice i porodilje ali me je ovaj događaj potresao još više jer se radi o kćerki mog dobrog prijatelja koji je medicinski tehničar i radi u Vlasotincu. Radili smo zajedno u tamošnjem Domu zdravlja, djevojku znam od djetinjstva. Kako sam saznao od svojih saradnika, trudnoća je tekla uredno, urađen je carski rez i odjednom je krenulo jako krvarenje, dobila je krv i krvne derivate ali joj nije bilo bolje, krvna slika joj je i dalje padala. Odlučili smo da je uputimo u Niš gde je nažalost preminula. Kako sam čuo od niških ljekara radi se o tzv. DIK-u, općem krvarenju za koje se ne zna iz kojeg razlog nastupa", kazao je Dimitrijević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije