Adnan Delić: Na zajedničkoj sjednici entitetskih vlada riješiti problem porodilja u radnom odnosu

0
Fena
Adnan Delić: Na zajedničkoj sjednici entitetskih vlada riješiti problem porodilja u radnom odnosu
Fena / Adnan Delić

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić predložio je tri tačke koje bi se mogle naći na dnevnom redu zajedničke sjednice vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske koja je zakazana za četvrtak, 8. juna u Banja Luci.

Iako će dnevni red biti poznat uoči sjednice, Delić je za Fenu kazao da je potrebno riješiti problem porodilja u radnom odnosu koje imaju prebivalište u jednom entitetu, a rade u drugom.

Iako će konačan dnevni red biti poznat uoči zajedničke sjednice, ministar Delić je naglasio da je delegirao tri treme o kojima je potrebno raspravljati iz tog resora.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Naveo je da je veliki problem i uplata doprinosa za nezaposlene i zdravstveno osiguranje za osobe koje rade u Federaciji, a koje su prijavljene u RS-u, i obratno te su izrazili nadu da će i taj problem uskoro biti riješen.

"Tokom nedavne posjete sigurnim kućama, dobili smo informaciju da u njima nekada borave i korisnice sa teritorije bh. entiteta RS. Prijedlog je da resorna ministarstva Vlade FBiH i RS zajednički iniciraju jaču saradnju sigurnih kuća na teritoriji BiH koja je ključna za ostvarivanje zajedničkih ciljeva i poboljšanja društva u cjelini, naglasio je Delić.  

Ministar Delić najavio isplate uvećanih penzija za maj: Evo koliko iznosi najveća

Ministar Delić najavio isplate uvećanih penzija za maj: Evo koliko iznosi najveća

Istakao je da su dosadašnja iskustva sigurnih kuća pokazala da su međunarodni donatori spremniji finansijski podržati nevladine organizacije ukoliko uoče da ih u tome slijede i državne institucije u BiH.

"Potpisivanjem memoranduma/protokola o saradnji sa ciljem razmjene informacija i resursa, partnerstva u projektima, lobiranja i zagovaranja, edukacija i obuka, kampanje za podizanje javne svijesti, osiguralo bi se kvalitetnije i sigurnije utočište žrtvama porodičnog nasilja u cijeloj BiH", zaključio je ministar Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije