Novi trend kod mladih: Nije droga, ni cigareta, a posljedice mogu biti strašne

Radiosarajevo.ba
Novi trend kod mladih: Nije droga, ni cigareta, a posljedice mogu biti strašne
Pixabay / Ilustracija

Nije legalan, ali možete lako da ga nabavite i u Srbiji. Nije droga, a nije ni cigareta. Riječ je mljevenom duhanu koji je pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj. Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi pak da je opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan sve više ga koriste srednjoškolci. Otkud u slobodnoj prodaji u Srbiji, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor, prenosi Informer.rs. 

Duhanski proizvod neobičnog imena može se kupiti u prodavnicama duhana u centru Beograda. Vlažni rezani duhan nalazi se zapakovan u malim vrećicama. Kupuju ga uglavnom tinejdžeri.

Najčudnije od svega je što ovaj proizvod nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopće registrovan. Niko ni ne krije da ga prodaje.

"Duhanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno", kaže dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duhana. 

Cijena ovog proizvoda je između 900 i 1.000 dinara (16 KM). Po komentarima na društvenim mrežama, čak nije ni skup. Mnogo veća ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom je na internetu gdje je moguće dostaviti ga na kućnu adresu. A posljedice koje može da izazove mogu da budu opasne po život. 

"Poslije otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a poslije pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrijela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovasularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina", navodi Pešića. 

Kada je u pitanju zavisnost, ista je, ako ne i veća nego kod ostalih dimnih duhanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina. 

Do sada ovaj proizvod nije registrovan i nije bilo zahtjeva za takvu registraciju, odgovor je iz Uprave za duhan, kao i to da im nisu poznati uvoznici proizvoda koji u svom sastavu nemaju duhan, a sadrže nikotin. Otkuda onda ovaj proizvod u slobodnoj prodaji, na to pitanje ni nadležni nemaju odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije