Ambasador Palestine s Vučićem: Brine nas mogućnost premještanja ambasade Srbije

2
Anadolija
Ambasador Palestine s Vučićem: Brine nas mogućnost premještanja ambasade Srbije
Foto: Instagram / Nabhan i Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas palestinskog ambasadora u toj zemlji Muhameda Nabhana i obavijestio ga o razgovorima koje je delegacija Srbije vodila u Washingtonu i Briselu početkom ovog mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je rekao ambasadoru Nabhanu kako Srbija poštuje i čuva prijateljstvo sa Palestinom i palestinskim narodom i da podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku. On je istakao da se nada da će dvije strane u budućnosti naći način da postignu dogovor koji će doprinijeti boljem životu svih ljudi u tom regionu.

"Srbija je posvećena unapređenju odnosa i sa Izraelom i sa Palestinom i želi održivo rješenje na osnovu međunarodnih javno-pravnih normi, utvrđenih u UN-u, koje bi donijeli mir, stabilnost i napredak svima", rekao je Vučić, saopćeno je iz njegovog kabineta nakon sastanka.

Dodaje se da je zahvalio rukovodstvu Palestine na političkoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i, kako se navodi u saopćenju sa pomenutog sastanka, "principijelnom stavu" o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Vučićev ured u saopćenju prenosi kako je ambasador Nabhan rekao da Palestina cijeni Srbiju, sa kojom ima duboke prijateljske odnose, i da je zato "sa zabrinutošću primljena vijest o mogućem premještanju ambasade. Ambasador Nabhan je također izrazio uvjerenje da će stavovi palestinskog naroda biti uvaženi od strane rukovodstva Srbije u duhu tradicionalnog prijateljstva".

Dvojica sagovornika su se dogovorili da Srbija i Palestina nastave korake za formiranje mješovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao postojeće sporazume i pomogao da se bolje iskoriste mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Navodi se i kako je ambasador Nabhan obavijestio Vučića o palestinskom viđenju situacije na Bliskom istoku.

Podsjetimo, početkom mjeseca srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti predvodili su delegacije koje su potpisale sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, koji se tiče ekonomske saradnje između Srbije i Kosova.

Odvojeno su potpisali sporazume sa SAD-om u kojima se Srbija obavezala da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a Kosovo je pristalo na normalizaciju odnosa i priznanje Izraela.

Evropska unija oštro je reagovala na ovo, saopćivši kako bi Srbija, premještanjem ambasade u Jerusalem, bila jedina evropska država koja je to učinila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije