Osuđen jevrejski doseljenik: Zapalio kuću i ubio tri člana palestinske porodice

Anadolija
Osuđen jevrejski doseljenik: Zapalio kuću i ubio tri člana palestinske porodice
Foto: The Times of Israel / Ben-Uliel na sudu

Trostruka doživotna zatvorska kazna izrečena je jevrejskom doseljeniku koji je prije pet godina zapalio kuću palestinske porodice Dawabsheh na okupiranoj Zapadnoj obali i tako usmrtio tri člana te porodice, uključujući i jedno dijete.

Izricanjem presude završeno je suđenje u slučaju "Lomača u Dumi" u kojem su živote izgubili 18-mjesečni Ali, njegov otac Saad (31) i majka Riham (28). U požaru je teško povrijeđen i 4-godišnji dječak Ahmed.

Izraelski sud u gradu Lodu na trostruku doživotnu robiju osudio je jevrejskog ekstremistu Amirama Ben-Uliela, kojem je izrečeno dodatnih 20 godina zatvorske kazne za podmetanje požara i pokušaj ubistva.

Grupa jevrejskih doseljenika je u ranim jutarnjim satima 31. jula 2015. godine zapalila kuću palestinske porodice Dawabsheh u mjestu Duma kod Nablusa.

Iako svjedoci događaja tvrde da je u podmetanju požara učestvovalo najmanje deset jevrejskih doseljenika, Ben-Uliel je jedini procesuiran za zločin koji je izazvao gnjev i osude iz cijele međunarodne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije